Όχι στη διάλυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης

[ ARTI news / Ελλάδα / 15.01.24 ]

Μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, χθες, όπου πολίτες, καλλιτέχνες και σωματεία απαίτησαν να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να καταστρέψει την ελπίδα του λαού να έχει θεραπεία και να μην πληρώνει, γιατί δεν έχει να πληρώσει. Γιατί έβαλαν τον Άδωνη στο υπουργείο Υγείας; Γιατί έχει μεγάλο ιστορικό διάλυσης δομών υγείας, ιδιωτικοποιήσεων κάθε τύπου» είπε η Κατερίνα Μάτσα από το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του «18 ΑΝΩ», τονίζοντας την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης, που «θέλει να επιβάλλει τη σιωπή και την καταστολή της νεολαίας, γιατί η νεολαία ξεσηκώνεται» ενάντια «στο σύστημα, που γεννά τις εξαρτήσεις, ένα κοινωνικό φαινόμενο που εκφράζει την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική κρίση». 

Η κυρία Μάτσα είπε ότι η κυβέρνηση «υπηρετεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου, που θέλουν να δίνονται στους ψυχικά ασθενείς μόνο φάρμακα και καμία άλλη θεραπεία, καμία κοινωνική επανένταξη».

«Του το κρατάω αυτού του κόσμου, που δεν μου ανήκει ο εαυτός μου» τραγούδησε η Νατάσα Μποφίλιου, που καταφέρθηκε κατά του «κυβερνητικού σχεδίου (αλλά) και του συστήματος που θέλει να διαλύσει τις κοινωνικές ομάδες και τους κοινωνικούς φορείς, που έχουν πραγματικά αντίκτυπο», καθώς και της απόφασης του δοτού προέδρου του ΚΕΘΕΑ να απαγορεύσει την αποφοίτηση μελών του.

«Εγώ έχω το δίκιο μου κι εσύ τον κόσμο όλο... κοιμάμαι με τα μάτια μου ανοιχτά» τραγούδησε η Γιώτα Νέγκα και αφηγήθηκε για τη συμμετοχή της στο ΚΕΘΕΑ Στροφή. «Έχω παρακολουθήσει παιδιά να δυναμώνουν και να ανασταίνονται. Για όλα αυτά τα παιδιά, για όλες τις Μαρίες, τους Πέτρους, τις Χριστίνες, πρέπει να είμαστε κοντά» είπε.

«Συναγερμό» για τα «χιλιάδες παιδιά στο ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ, αλλά και για όσα ακόμα έχουν την ανάγκη να ελευθερωθούν» σήμαναν οι Frank Panx και Σαλταδόροι, εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι πλέον «οι ουσίες μέσα τους, οι εξουσίες πάνω τους». Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης η μουσική ομάδα του 18ΑΝΩ, οι μπάντα κρουστών Quilombo, οι Κοινή Θνητοί και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. 

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με χιούμορ άσκησε κριτική στη δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) εστιάζοντας στην κατάληξη ΠΑΕ.

Εκπρόσωποι φορέων αναφέρθηκαν στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις προς όφελος ιδιωτών, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη δημόσια Ψυχική Υγεία και στοχεύει στη συντήρηση της εξάρτησης μέσω των υποκατάστατων, επιφέροντας σφοδρό πλήγμα στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα μέσω του υπερσυγκεντρωτικού ΕΟΠΑΕ, που αναμένεται να θεσπιστεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

*Οι φωτογραφίες είναι του Arti