Στρασβούργο: Ιστορική απόφαση για την κλιματική κρίση

[ ARTI news / Κόσμος / 10.04.24 ]

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκανε δεκτή την προσφυγή Ελβετίδων σε μια ιστορική απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η αποτυχία μιας κυβέρνησης, της ελβετικής εν προκειμένω, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προσφύγει ομάδα 2.000 Ελβετίδων, οι οποίες υποστήριξαν ότι η Ελβετία είχε αποτύχει να προστατεύσει τους πολίτες από τις «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή, την υγεία και την ευημερία και την ποιότητα ζωής» με το να μην εκπληρώνει τους δικούς της στόχους για το κλίμα.

Η ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, επεδίωκε ώστε το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ ότι η Ελβετία παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα με την αργοπορία της να δράσει κατά της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί δεδικασμένο, καθώς «θέτει ένα κρίσιμο νομικά δεσμευτικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως σχέδιο για το πώς να μηνύσετε με επιτυχία την κυβέρνησή σας για κλιματικές αποτυχίες», σχολίασε η Ρουθ Ντελμπέρι, διευθύντρια νομικών εκστρατειών του Avaaz.

Η ετυμηγορία, η οποία δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 ώστε ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

https://www.echr.coe.int/w/grand-chamber-rulings-in-the-climate-change-cases