Η κυβέρνηση, τα data, η νοθεία, τα Τέμπη και τα εκδοτικά συμφέροντα

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 27.03.24 ]

Η άρση της συγκάλυψης από μέρος του μιντιακού συστήματος (λόγω εσωτερικών αντιθέσεων), αλλά και η διοχέτευση των προσωπικών δεδομένων αποδήμων έδειξαν τον αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Η υπόθεση του μοντάζ των συνομιλιών στα Τέμπη, καθώς και η χρήση προσωπικών δεδομένων (e-mails) συνιστά αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας και ψηφιακό ολοκληρωτισμό. 

Όσοι υποτιμούν την υπόθεση, αγνοούν τις σύγχρονες μεθόδους χειραγώγησης της ψήφου. Αγνοούν ή παραβλέπουν ότι η νοθεία δεν γίνεται πλέον με τις παραδοσιακές μεθόδους αλλά με τη χρήση των data. Ότι όποιος γνωρίζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών μπορεί να χειραγωγήσει και την ψήφο τους.

Θυμίζουμε ότι τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα από την Cambridge Analytica, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο δημοψήφισμα για το Brexit αλλά και για την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον.

Οι μεγάλες εταιρείες επικοινωνίας (η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μισθώσει την Palantir), ικανοποιούν αυτό που θέλει κάθε επιχείρηση, κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτικό κόμμα, τη σιγουριά δηλαδή μιας εγγυημένα πετυχημένης διαφήμισης (προπαγάνδας). Για να το πετύχουν αυτό χρειάζεται να κάνουν προβλέψεις. Και για να κάνουν προβλέψεις, απαιτείται να έχουν πληροφορίες, δηλαδή πολλά δεδομένα(data). Πώς θα συλλέξουν αυτές τις πληροφορίες; Παρακολουθώντας τους ανθρώπους μέσω των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών (Facebook, twitter, Instagram, Google…). Ξέρουν τι κάνει ο πολίτης αργά το βράδυ, τι νευρώσεις έχεις, τι ανάγκες, τι προσδοκίες, την προσωπικότητά του. Όλα αυτά τα δεδομένα διοχετεύονται σε συστήματα που κάνουν όλο και καλύτερες προβλέψεις για το τι θα κάνουμε, ακόμη και το ποιοι θα γίνουμε. Αυτός είναι ο λεγόμενος «κατασκοπευτικός καπιταλισμός» που επωφελείται από την συνεχή παρακολούθηση των ανθρώπων. Με τα δεδομένα που συλλέγουν «χτίζουν» μοντέλα που προβλέπουν τις πράξεις μας. Όποιος έχει το καλύτερο μοντέλο κερδίζει! Ό,τι έχουμε κλικάρει, ό,τι έχουμε δει, όπου έχουμε κάνει λάικ, όλα αυτά προστίθενται για να κάνουν το μοντέλο πιο ακριβές.

Υπ’ αυτή την οπτική, η διοχέτευση από το υπουργείο Εσωτερικών προσωπικών δεδομένων απόδημων ψηφοφόρων στην ευρωβουλευτή της ΝΔ συνιστά σκαστή νόθευση της εκλογικής διαδικασίας. Η εταιρεία Cambridge Analytica χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και έπαιξε «κρίσιμης σημασίας ρόλο» στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, είχε δηλώσει ο τότε διευθυντής έρευνας της εταιρείας, Κρίστοφερ Γουίλι, καθώς «το στρατόπεδο του Leave δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που παίχτηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων».

Γι’ αυτό θα επαναλάβω ότι η παράνομη διοχέτευση των e-mails των αποδήμων δεν είναι ήσσονος σημασίας όπως ισχυρίζονται τα τηλεοπτικά «ηχεία» του μεγάρου Μαξίμου. Το σκάνδαλο είναι μείζονος σημασίας για την εκλογική διαδικασία και τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η εξέλιξη θέτει ακόμη και την κολοβή αστική δημοκρατία σε κίνδυνο, καθώς έχουμε την ποικιλότροπη «νόθευση» της εκλογικής διαδικασίας και την ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωτισμού καθώς και ενός μετανεωτερικού, ψηφιακού φασισμού.

Θυμίζουμε ότι σε 33 χώρες η ισραηλινή εταιρεία Team Jorge επηρέασε την εκλογική διαδικασία υποκλέπτοντας μέηλ, συκοφαντώντας τους πολιτικούς αντιπάλους των πελατών της, δολοφονώντας χαρακτήρες, παραπληροφορώντας, στέλνοντας εκατομμύρια αυτοματοποιημένα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα κ.ά.

Για να «δουλέψει» το σύστημα νόθευσης των εκλογών με τους «νέους τρόπους» είναι καίριας σημασίας ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης. Το παραμικρό ρήγμα εξαερώνει όλο το σύστημα. Αυτό συμβαίνει σήμερα με τη ΝΔ και τη ρήξη της με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που σταμάτησαν την «μιντιακή συγκάλυψη» των κυβερνητικών σκανδάλων, χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο το σύστημα της χειραγώγησης… Γι' αυτό θεωρώ ότι η επόμενη κίνηση είναι η αποκατάσταση της "βλάβης", εξάλλου έχει ξανασυμβεί...