Ποιος θα πει για τις πολυεθνικές που δολοφονούν;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 15.03.24 ]

Η είδηση είναι ανατριχιαστική. Δεν θα τη δείτε πουθενά. Περισσότεροι από 60 μετανάστες πέθαναν «από πείνα, δίψα ή εγκαύματα σε ένα πλοιάριο που έφυγε από τη Λιβύη μια εβδομάδα νωρίτερα», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Άλλοι 25 μετανάστες διασώθηκαν σε άθλια κατάσταση από το πλήρωμα του Ocean Viking, την Τετάρτη 13 Μαρτίου. Το σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και έμεινε επί ημέρες ακυβέρνητο, ενώ οι επιβάτες δεν είχαν νερό και τροφή.

Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος (γιατί περί εγκλήματος πρόκειται);

Είναι οι δυτικές πολυεθνικές και οι Κινέζοι που καταληστεύουν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο των χωρών της Αφρικής, καταδικάζοντας τους κατοίκους τους στην πείνα, τη δίψα, την εξαθλίωση αλλά και τη βία.

Με βάση έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, πολλές χώρες της Αφρικής παρ' ότι διαθέτουν τεράστιο ορυκτό πλούτο γίνονται ακόμα πιο φτωχές από πριν. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, οι 10 χώρες παγκοσμίως με τη χαμηλότερη ανάπτυξη (έτσι λέγεται κατ’ ευφημισμό η φτώχια) είναι η Σιέρα Λεόνε, η Μπουρκίνα Φάσο, η Υεμένη, το Μπουρουντί, το Μάλι, το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία. Όλες εκτός από την Υεμένη βρίσκονται στην Αφρική. Στην Αφρική περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους δεν τρώει καθόλου σημειώνει άλλη έκθεση του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, αυτήν την υπερπλούσια σε ορυκτό πλούτο ήπειρο την εκμεταλλεύονται πολυεθνικές εταιρείες που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν συμμορίες και τις ελιτ που κυβερνούν.

Η καταλήστευση των πόρων από τις δυτικές πολυεθνικές αλλά και τους Κινέζους, η πείνα και η βία που υφίστανται οι Αφρικανοί τους εξαναγκάζουν σε φυγή. Από εδώ προκύπτει το κύμα μετανάστευσης. Κι όμως ο πλούτος των χωρών αυτών θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους πολίτες τους μια καλή ζωή… Τώρα αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Χιλιάδες χάνονται στη Μεσόγειο.

Για τους πολυεθνικές-δολοφόνους, αυτές που χρησιμοποιούν σκλάβους στα ορυχεία κολτανίου (σ.σ. χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ηλεκτρονικές συσκευές) δεν μιλάει κανείς...

*Διαβάστε το σημείωμα στο artinews.gr “Αφρική: αυτοί ευθύνονται για την πείνα και την μετανάστευση”