Ο Νετανιάχου, η προφητεία του Ησαΐα και το shalom

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 26.10.23 ]

 “Εμείς είμαστε ο λαός φωτός, αυτοί είναι ο λαός του σκότους, θα πραγματοποιήσουμε την προφητεία του Ησαΐα.” είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπίμπι Νετανιάχου, εκδηλώνοντας έναν ακραίο φονταμενταλισμό απέναντι στον ακραίο φονταμενταλισμό της Χαμάς.

Και οι δύο φονταμενταλισμοί αλληλοτροφοδοτούνται με αμοιβαίο μίσος. Ο Ορθολογισμός και ο Διαφωτισμός δεν έχουν «χώρο» σ’ αυτή την ιδεολογική περιοχή, μόνο η Πίστη, η θρησκευτική παράκρουση και ο εθνικισμός.

Τι λέει η προφητεία του Ησαΐα που επικαλείται ο Νετανιάχου; Μιλάει για τον ερχομό του Μεσσία Mashiach που θα είναι ο ‘‘άρχων του κόσμου τούτου’‘ (θα υπάρξει δηλαδή παλινόρθωση του θρόνου του Δαβίδ σε παγκόσμιο επίπεδο!) και πως «Ο λύκος θα ζήσει με το αρνί, το λιοντάρι θα κοιμηθεί με το παιδί», δηλαδή οι Εβραίοι θα ζουν με ασφάλεια (Mishneh Torah, Hilkhot Melakhim κεφ. 12).

«…πολλοί μιλούν για τον θρησκευτικό φανατισμό των μουσουλμάνων της Χαμάς, παραγνωρίζοντας τον αντίστοιχο θρησκευτικό φανατισμό που ενυπάρχει στον πολιτικό συνασπισμό που κυβερνά το Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα στην κυβέρνηση του Μπένζαμιν Νετανιάχου στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα του Θρησκευτικού Σιωνισμού (Hatzionout Hadatit), του Bezalel Smotrich, και η Jewish Force (Otzma Yehoudit), του Itamar Ben Gvir. Τα κόμματα αυτά είναι εκφραστές μιας ακραίας θρησκευτικής εθνικιστικής ιδεολογίας…», σημειώναμε προχθές.

Αλλά δεν είναι όλοι οι Ισραηλινοί σαν τον Νετανιάχου. Η 85χρονη Ισραηλινή Yocheved Lifshitz είναι η εικόνα του άλλου Ισραήλ.

Η Lifshitz είναι η όμηρος της Χαμάς, που όταν απελευθερώθηκε έπιασε το χέρι του μαχητή-φύλακά της, λέγοντάς του «shalom», την εβραϊκή λέξη για την ειρήνη. 

Ήταν μια απίστευτη χειρονομία, μια εκπληκτική στιγμή ανθρωπιάς σε έναν τρομακτικά διχασμένο κόσμο. Μια κίνηση που έκανε τους φονταμενταλιστές του θρησκευτικού Σιωνισμού να φρικιάσουν. Σε συνέντευξη Τύπου, η Lifshitz είπε ότι είχε καλή μεταχείριση στην αιχμαλωσία της παρά τη φρικτή και βάναυση σύλληψη από το κιμπούτς της.

Μια μικρή χειρονομία καλοσύνης προς ένα άτομο που αντιπροσωπεύει τον εχθρό, έδειξε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, πέρα από τα μίση που πυροδοτούν τις βόμβες της εκδίκησης (σκότωσαν ήδη 5.700 Παλαιστίνιους, οι μισοί αθώα παιδιά)...

"Τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων δεν δικαιολογούν τις ισραηλινές δυνάμεις να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων αμάχων" γράφει ο Guardian…

Shalom. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος…