Με τον Αλκίνοο ή με τη μαφία;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 13.09.23 ]

Ο Αλκίνοος και ο πολιτισμός της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς από τη μια και από την άλλη ο τσαμπουκάς, η μαγκιά, η δύναμη, η ματσίλα, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, οι αξίες της μαφίας, αλλά και της (ακρο)δεξιάς, που καλλιεργούνται στον «κόσμο της νύχτας», στους «στρατούς των χουλιγκάνων», αλλά και στις κοινωνίες που εξαρτώνται από την οικονομία των μαφιών.

Γιατί -Όπως γράφαμε πρόσφατα στο artinews- «Ένας κόσμος ολόκληρος βρίσκεται στις υπηρεσίες της μαφίας: Έμποροι ναρκωτικών, τσιγάρων, προϊόντων μαϊμού, όπλων, λαθρέμποροι και διακινητές πετρελαίου, πλυντήρια μαύρου χρήματος (κέντρα διασκέδασης, αλυσίδες φούρνων, μικρομάγαζα, τράπεζες, ποδοσφαιρικές ομάδες, πρατήρια καυσίμων…). Παντού η παρα-οικονομία διαπλέκεται με τη νόμιμη οικονομία και τα όρια χάνονται. Η μαφία ελέγχει ποικίλες επιχειρήσεις, μίντια, δημοσιογράφους, ποδοσφαιρικές ομάδες, πολιτικούς, κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, διαχειρίζεται, οργανώνει, υπαγορεύει νόμους, συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις ρίχνοντας στη «ζυγαριά» τη δύναμη των μπράβων, λειτουργεί σαν (παρα)κράτος εν κράτει.

Η ελληνική κοινωνία «ζέχνει» πλέον μαφία τύπου νότιας Ιταλίας και οι μαφιόζικες «αρχές» γίνονται οι κυρίαρχες πολιτιστικές αξίες. Από εδώ οι "μάγκες" κι από κει οι "φλώροι".

Η μαφία μάλιστα φθάνει στο σημείο να δοξάζει δημόσια τα «ηρωικά» στελέχη της όπως ο Ρουμπέτης. Αναρτά πανό και κρατά ενός λεπτού σιγή στο γήπεδο.

Αντίθετα στο Περιστέρι, ο αγώνας μπάσκετ διακόπτεται μέχρι να κατεβεί το αντικυβερνητικό πανό!

Ποιος αμφιβάλει πλέον ότι η μαφία έχει αλώσει τα πάντα και μάς κυβερνά;

Ο Αλκίνοος, ο κάθε Αλκίνοος κι όποιος αντιστέκεται, τίθεται υπό διωγμό…

Και το δίλημμα είναι ξεκάθαρο:

Με τον Αλκίνοο ή με τη μαφία;

Με τις μέλισσες ή με τους λύκους;