Μήλος: οι ομπρελάδες το χαβά τους...

[ ARTI news / Ελλάδα / 03.09.23 ]

Τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά οι «ομπρελάδες» και τα «μπιτσόμπαρα» της παραλίας το χαβά τους. Έχει λιγοστέψει ο κόσμος, αλλά η κατάληψη του «δημόσιου χώρου» συνεχίζεται, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη!

Στην παραλία Φυριπλάκα της Μήλου η τιμή της ομπρέλας, χθες 2 Σεπτεμβρίου 2023, ήταν 40 ευρώ η ομπρέλα!

Η βιομηχανία της παρανομίας συνεχίζεται παρά το κίνημα για την «απελευθέρωση της παραλίας». Κι αυτό οφείλεται στην ανοχή των Αρχών της χώρας, οι οποίες αφού κινητοποιήθηκαν όταν το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, τώρα αδρανούν και πάλι.

Η αρχαιολογική και η κτηματική υπηρεσία έχουν καταγράψει χιλιάδες τ.μ. καταπάτησης του αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι εξωφρενικά, καθώς οι ξαπλώστρες καλύπτουν περίπου το 80% της παραλίας.

Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο ελληνικό Δημόσιο, τελώντας υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ (Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) που από το 2011 έχει απορροφήσει και την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε.). Κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκδίδει απόφαση βάσει της οποίας παραχωρείται το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορούν να το παραχωρούν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Συνήθως γίνονται δημοπρασίες (ηλεκτρονικές ή δια ζώσης).

Εδώ παρεμβαίνουν οι μαφίες του τουρισμού. Οι εικόνες με τους μπράβους στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου δείχνει τι συμβαίνει. Θυμίζουμε ότι έξω από το γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου στη Ρόδο εκτυλίχθηκαν στο τέλος του Ιουνίου σκηνές χάους με μπουνιές, κλωτσιές, ύβρεις και απειλές. Όλα ξεκίνησαν όταν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες από την Αθήνα αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, διεκδικώντας την εκμετάλλευση της παραλίας από το Καζίνο έως το Ενυδρείο, ενώ ήθελαν να πάρουν και άλλες δημοφιλείς πλαζ, όπως της Τσαμπίκας.

Στη Μύκονο μάλιστα συνέβη και το εξής παράδοξο. Μόλις την Παρασκευή 11 Αυγούστου, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων όρισε δημοπρασία για την παραχώρηση προς εκμετάλλευση παραλίας συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. στη θέση Αγία Άννα Καλαφάτη, ώστε να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στην παραλία αυτή όμως υπάρχει επιχείρηση που δραστηριοποιείται από τις… αρχές του φετινού καλοκαιριού, προφανώς χωρίς άδεια! Εντύπωση προκαλεί παράλληλα το χαμηλό αντίτιμο παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στο νησί των Ανέμων, εάν αναλογιστεί κανείς τα δυσθεώρητα κέρδη που αποκομίζουν οι επιχειρηματίες στην περιοχή. 

Τα παραπάνω δείχνουν τη διαπλοκή των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των Δήμων με τις «μαφίες της παραλίας», που συνεχίζεται αδιατάρακτα.