Ιωάννινα: Καινοτόμα "όπλα" κατά του καρκίνου

[ ARTI news / Ήπειρος / 12.04.17 ]

Σημαντικά βήματα και ομολογουμένως νέα «όπλα» στην μέχρι σήμερα «άνιση» τις περισσότερες φορές «μάχη» κατά του καρκίνου, κάνουν και αποκτούν τα μέλη της Ιατρικής κοινότητας, δίνοντας στους ασθενείς περισσότερες ελπίδες.

Η επιστημονική κοινότητα, χρόνια τώρα αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και όσο αναπτύσσονται η καινοτομία, τόσο φαίνεται πως οι ελπίδες των ασθενών μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερες.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Γεώργιο Πενθερουδάκη, ηθική και επιστημονική επιταγή της ογκολογικής κοινότητας, είναι η κατοχύρωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μόνο μέσω της συμμετοχής τους, σε προσεκτικά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές, που έχουν λάβει έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ελληνικής Πολιτείας.

Τέτοιες κλινικές δοκιμές, διεξάγονται στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΟΚ), η οποία πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα νέα δεδομένα, παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους των Ιωαννίνων και όχι μόνο, από τον κ. Πενθερουδάκη, τους Παθολόγους – Ογκολόγους Λήδα Κωσταδήμα και Δημήτριο Πετράκη και την Παθολογοανατόμο Άννα Μπατιστάτου, σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, από αυτές που αποδεικνύουν, ότι οι γιατροί βρίσκονται κοντά στην κοινωνία κι ενδιαφέρονται για τη σωστή ενημέρωσή της.

Η ενημέρωση, έγινε με αφορμή την πρόσφατη διοργάνωση του 11ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας αλλά και επ’ ευκαιρία της επικείμενης παρουσίασης του νέου Συλλόγου Ογκολογικών Ασθενών «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ!».

Ο κ. Πενθερουδάκης, αναφερόμενος στην παροχή καινοτόμων θεραπειών, σημείωσε ότι εφαρμόζονται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, καθώς αυτός εξελίσσεται «δαρβινικά» και συνήθως, είναι πολλά υποσχόμενες. Ο ασθενής ενημερώνεται εγγράφως και αποφασίζει αν ο ογκολόγος θα προχωρήσει στην εφαρμογή.

Πρόσφατα στην Ογκολογική Κλινική, ασθενής με μελάνωμα, έλαβε καινοτόμα θεραπεία και ανταποκρίνεται θετικά. Στη χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχει μια προκατάληψη απέναντι σε αυτές τις θεραπείες, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κατά το παρελθόν, πολλοί ασθενείς ταξίδευαν στο εξωτερικό, προκειμένου να τις λάβουν.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η παροχή των καινοτόμων αυτών θεραπειών στους συμμετέχοντες γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για το σύστημα Υγείας ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο σημαντικό είναι αυτό, σε μια περίοδο «ισχνών αγελάδων», με διαρκείς περικοπές…

Πρωτοποριακή τεχνολογία

Ταυτόχρονα, σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Υγρή Βιοψία, μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που επίσης φιλοδοξεί να αναπτύξει στα Ιωάννινα, η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική.

Αφορά στη μελέτη μεταλλάξεων και μοριακών βλαβών των νεοπλασματικών κυττάρων, με εξαιρετικά ευαίσθητες πλατφόρμες PCR στο αίμα των ασθενών με απλή αιμοληψία, εν αντιθέσει με τη βιοψία του όγκου, η οποία είναι επώδυνη και με κόστος.

Ως γνωστόν, συνήθως οι γιατροί διενεργούν επεμβατικές βιοψίες για να πάρουν δείγμα του όγκου, να το μελετήσουν και βάσει των πληροφοριών που θα συλλέξουν να πάρουν αποφάσεις για την θεραπευτική τακτική που θα εφαρμόσουν ή να παρακολουθήσουν την ανταπόκριση του ασθενή στην αγωγή.

Αλλά οι διαδικασίες αυτές, συνήθως ταλαιπωρούν τους ασθενείς, ενώ στην πορεία της νόσου, παρέχουν στο γιατρό, παλιές πληροφορίες, οδηγώντας τον, στις επαναλαμβανόμενες βιοψίες του καρκίνου και της μετάστασης.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει εστιάσει στην τεχνολογίας της Υγρής Βιοψίας, που επιτρέπει στους γιατρούς να ανιχνεύσουν και αναλύουν το DNA του όγκου σε ένα δείγμα αίματος.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Είναι σαφώς απλούστερη διαδικασία, ωστόσο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή μέθοδος, δεν αντικαθιστά την κλασσική βιοψία. Η κλινική εφαρμογή των Υγρών Βιοψιών, απαιτεί γνώση και προσοχή και καθοδηγείται από τον θεράποντα ιατρό, αλλά έχει ελπιδοφόρο μελλοντικό ορίζοντα χρήσεων. 

Η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική, έχει ήδη εγκαταστήσει τον πρώτο εξοπλισμό στο Παθολογοανατομικό Τμήμα, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αναμένεται να εγκαταστήσει ψηφιακή PCR στο Τμήμα Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Πηγή: anex.gr