Ηθικά διλήμματα, παγίδες για καλοπροαίρετους ανθρώπους

[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 19.03.24 ]

Μια σειρά ερωτημάτων ταλανίζουν σκεπτόμενους ανθρώπους, την ώρα που οι άνθρωποι χωρίς ενσυναίσθηση και παιδεία είναι βέβαιοι για την απάντηση: 

  1. Να επιτρέπεται σε ένα ζεύγος ομοφυλοφίλων να υιοθετεί παιδιά; 
  2. Να γονιμοποιούνται, με παρένθετες μητέρες, ωάρια και σπερματοζωάρια ανθρώπων οι οποίοι απεβίωσαν πριν την τεχνητή γονιμοποίηση; 
  3. Να γίνεται χρήση ναρκωτικών, ελεγχόμενη για να μην ενοχλείται ο περίγυρος, εφ’ όσον το επιθυμεί ο ουσιοεξαρτώμενος; 
  4. Για να απελευθερωθούν οι άνθρωποι από τις βαριές εργασίες, να επιτραπεί η αθρόα κλωνοποίηση ανδρεικέλων με ευνουχισμένο εγκέφαλο ώστε να μην αισθάνονται άνθρωποι και να εργάζονται για εμάς ως ανθρωποειδή; 
  5. Να απαλλαγώ από την εισφορά για κρατική υγεία (όπου επωφελούνται και οι φτωχοί) και να πληρώνω μόνο για τον εαυτό μου ιδιωτική νοσοκομειακή ασφάλιση; 
  6. Να επιτρέπεται ο τερματισμός της ζωής ως αυτοκτονία ή και ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ευθανασία); 

Και πολλά, πολλά άλλα, ηθικά διλήμματα… 

Όλα τα ως άνω διλήμματα εμπίπτουν στο δίπολο “Μέλος ενός κοινωνικού συνόλου” ή “Δικαιωματισμός”. Όλα τα ερωτήματα υπήρχαν πάντοτε, αλλά στις ημέρες μας, η επίσημη έναρξη των απαντήσεων στον καπιταλιστικό (ή αν θέλετε στον “ελεύθερο”) κόσμο έγινε από την κα Margaret Thatcher με την δηλητηριώδη φράση της “Δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχει μόνο το άτομο”. Εντέχνως, το Σύστημα προβάλλει τις κοινωνικές αξίες και τον κοινωνικό έλεγχο ως άγρια επέμβαση στα δικαιώματα του ατόμου και τις ατομικές λύσεις, ως το αποκορύφωμα της προσωπικής ελευθερίας. Βασικός τακτικός σκοπός, το ευάλωτο μοναχικό άτομο να είναι εύκολος στόχος για το Σύστημα. Βασικός στρατηγικός σκοπός, να βγάλει από το μυαλό του το άτομο την ανάγκη για μαζική κοινωνική ανατροπή και να ψάχνει λύσεις ατομικές, για να βολευτεί μόνο το ίδιο. Σύμφωνα με αυτήν την λογική: 

  1. Το Σύστημα δεν το ενδιαφέρει η ευτυχία των ομοφυλοφίλων. Αδιαφορεί για τα πρότυπα πατέρας – μητέρα. Το ενδιαφέρουν οι τεράστιες business που προκύπτουν από την ανάγκη παρουσίας παρένθετης μητέρας (μόλις ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο). 
  2. Στις ίδιες business εντάσσεται και η μακρόχρονη φύλαξη των γενετικών κυττάρων ακόμη και νεκρών δοτών, έστω και εάν είναι τρομακτικό για ένα παιδί να μάθει ότι ενώ γεννήθηκε π.χ. το 2012 και οι δύο γονείς του είχαν αποβιώσει …30 χρόνια νωρίτερα (θετικό μεν μέτρο για ορισμένες ασθένειες, ήδη ισχύει νομικά χωρίς όμως τις απαραίτητες εξαιρέσεις). 
  3. Τι πιο συμφέρον από το να διατηρείς ελεγχόμενα ως ζόμπι τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα δίνοντας τους μεθαδόνη ή ελεγχόμενα ηρωίνη, με ελάχιστα έξοδα, καταργώντας τα ποιοτικά μεν, ακριβά δε, προγράμματα επανένταξης στην κοινωνία (πρόσφατα καταργήθηκε ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ).  
  4. Πρόκειται για επαναφορά της δουλείας με άλλο τρόπο. Ανθρωποειδή είχαν καταντήσει τους δούλους στην Αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα. Ερωτοτροπεί με αυτήν την ιδέα το Σύστημα, καθώς με την αυτοματοποίηση της εργασίας στον Καπιταλισμό μετατρεπόμαστε όλοι σιγά – σιγά σε ανέργους, αλλά φωνακλάδες και επαναστάτες ανέργους. Η σημαντική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και η χρήση της κλωνοποίησης θα λύσει για το Σύστημα το πρόβλημα (ήδη κλωνοποιούνται πίθηκοι και δεν θα αργήσει, άνθρωποι). 
  5. Ήδη οδηγούνται τεχνηέντως στην κατάρρευση τα συστήματα υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο μέσω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Όποιος έχει χρήματα και ιδιωτική ασφάλιση επιζεί (εφαρμόζεται από ετών). 
  6. Ποιός ευαίσθητος άνθρωπος θα αρνηθεί την ευθανασία σε ένα άτομο του οποίου η παρούσα κατάσταση είναι αφόρητη (για ψυχολογικούς ή/και σωματικούς λόγους) και δεν προβλέπεται να βελτιωθεί τόσο ώστε να αξίζει να ζει; Η εκμετάλλευση όμως του συναισθήματος αυτού για κερδοσκοπικούς λόγους καραδοκεί. Υπάρχει πλούσια εμπειρία εξ άλλου, από την δράση των ιατρών του ναζισμού οι οποίοι συμμετείχαν στις θανατώσεις ασθενών πριν και κατά τον Β’ΠΠ. Σήμερα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι (φιλο)κυβερνητικές φωνές στην Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, Ιαπωνία και αλλού και απαιτούν ή παρακινούν καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, παραπληγικούς, ασθενείς με βαριές και χρόνιες παθήσεις, ιδρυματοποιημένους ασθενείς, μόνους ηλικιωμένους, άστεγους, άνεργους, ψυχοπαθείς να αυτοκτονήσουν υποβοηθούμενοι ή όχι. Τεράστια οικονομία για το Σύστημα σε χρήματα, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό! 

Απαιτείται τεράστια εγρήγορση και πραγματικά μαζικό κοινωνικό κίνημα για να αντισταθούμε στα σκοτεινά αυτά σχέδια. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το Σύστημα, αλλά και όλους φιλελεύθερους μικροαστούς που λατρεύουν το Εγώ τους και είναι φανατικοί οπαδοί των ατομικών λύσεων. Μαζί με τους δεύτερους εξαπατώνται και καλοπροαίρετοι άνθρωποι. Οι τελευταίοι ΔΕΝ έχουν καταλάβει ότι το Σύστημα, εάν είναι να χάσει, ποτέ δεν θα έκανε κάτι καλό για τον λαό. Το μόνο τυράκι που προσφέρει αφιλοκερδώς, είναι το τυράκι στην φάκα… 

 «…Στον Καναδά, μια γυναίκα που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω σοβαρής κάκωσης του νωτιαίου μυελού, βετεράνος των Ενόπλων Δυνάμεων και παραολυμπιονίκης, κατήγγειλε πρόσφατα ότι κρατικός υπάλληλος, απαντώντας στο αίτημά της να εγκατασταθεί ανελκυστήρας στο σπίτι της από την κρατική υπηρεσία υποστήριξης βετεράνων, της αντιπρότεινε να της εξασφαλίσει «ιατρική βοήθεια στον θάνατο»! Η ασθενής ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην ίδια θέση με αυτήν, που επίσης τους προτάθηκε η ευθανασία…»