Η νέα θρησκεία λέγεται Τεχνητή Νοημοσύνη

[ ARTI news / Κόσμος / 30.11.17 ]

Σαν σήμερα το 1938 ο Όρσον Γουέλς διάβαζε στο ραδιόφωνο αποσπάσματα του κλασικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Κόσμων» του Χ. Τζ. Γουέλς, προκαλώντας υστερία σε χιλιάδες Αμερικανούς που νόμιζαν ότι επρόκειτο για πραγματική είδηση εισβολής εξωγήινων. Τότε το ραδιόφωνο ήταν η αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας και της προπαγάνδας, σήμερα όμως;

Σήμερα η αιχμή του δόρατος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε λίγο η ανθρώπινη υστερία θα σχετίζεται μ’ αυτή. Κάποιοι άρχισαν ήδη τα παιγνίδια και δη νοσηρά.

Συγκεκριμένα, ο πρώην μηχανικός της Google, ο Άντονι Λεβαντόφσκι ίδρυσε τo 2015 τη «θρησκευτική ομάδα» -αίρεση θα την έλεγαν παλαιότερα - «Η Οδός του Μέλλοντος» (Way of the Future), μια νέα Εκκλησία που λατρεύει τον Θεό της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε αυτή την λατρεία στην IA και το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ (International Revenue Service) ενέκρινε την φοροαπαλλαγή της.

«Δεν πρόκειται για έναν Θεό με την έννοια ότι ρίχνει κεραυνούς ή προκαλεί τυφώνες. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το οποίο είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έξυπνο από τον άνθρωπο, πώς θα το λέγατε εσείς αν όχι Θεό;», δήλωσε στο Wired στις 15 Νοεμβρίου 2017, ο Λεβαντόφσκι.

Οι δραστηριότητες της νέας Εκκλησίας επικεντρώνονται «στην αναγνώριση και λατρεία μιας θεότητας η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (IA) η οποία αναπτύσσεται με τη βοήθεια υλικού πληροφορικής και προγραμμάτων». 

Κι εμείς διερωτώμαστε: Ποιος είναι ο θεός; Η Τεχνητή Νοημοσύνη ή ο Λεβαντόφκσι;

Βέβαια, ισχύει και αυτό που έλεγε η Χάνα Άρεντ. «Αν αποδεικνυόταν αλήθεια πώς η γνώση και η σκέψη έχουν χωρίσει οριστικά, τότε θα γινόμαστε πράγματι ανίσχυροι δούλοι... αστόχαστα πλάσματα στο έλεος της κάθε συσκευής που είναι τεχνικά δυνατή, αδιάφορο πόσο είναι φονική…».

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος-Φρανκενστάιν κινδυνεύει να γίνει δούλος των δημιουργημάτων του.