Η Εκκλησία της Αγγλίας συνεργάστηκε με δουλεμπόρους

[ ARTI news / Κόσμος / 13.01.23 ]

Η Εκκλησία της Αγγλίας δημιουργεί ένα «ταμείο συγγνώμης» για τα θύματα του εμπορίου σκλάβων στο οποίο συμμετείχε.

Σύμφωνα με έκθεση, ένας οργανισμός της Εκκλησίας είχε επενδύσει "σημαντικά ποσά" στη South Sea Company που διενεργούσε εμπόριο Αφρικανών σκλάβων, και είχε λάβει δωρεές που προέρχονταν από άτομα που εμπλέκονταν στο δουλεμπόριο και στην οικονομία των φυτειών.

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ παρουσίασε την επίσημη συγγνώμη του και ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων 100 εκατομμυρίων λιρών (113 εκατομμύρια ευρώ).

Επιστρέφεται όμως με μία «συγγνώμη» η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έγιναν σκλάβοι, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους; Ασφαλώς όχι.

Ακόμα χειρότερα τα χρήματα του «ταμείου συγγνώμης» θα κατευθυνθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Δυτική Αφρική και την Καραϊβική δημιουργώντας νέες αλυσίδες, αυτή τη φορά μέσα στο κεφάλι των ανθρώπων.

Με τη «συγγνώμη» αποδεικνύεται πάντως ο ρόλος της Εκκλησίας υπέρ των δουλεμπόρων και των δουλοκτητών και σε βάρος των αδυνάτων…

Η λειτουργία αυτή συνεχίζεται και σήμερα, είτε με τον ίδιο επονείδιστο τρόπο, όπως συμβαίνει με τους μετανάστες στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης ή της Ρουάντα, για τα οποία η Εκκλησία της Αγγλίας αδιαφορεί πλήρως, είτε μέσω της εκπαίδευσης, δημιουργώντας "αλυσίδες στα μυαλά"…

*Στη φωτογραφία σημερινοί σκλάβοι στη Λιβύη