Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι στους δρόμους για την Παλαιστίνη

[ ARTI news / Κόσμος / 23.10.23 ]

Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους.

Στο Παρίσι, αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή μετά από κάλεσμα περισσότερων από σαράντα οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του «αριστερού κόμματος La France Insoumise, του συνδικάτου CGT και του Γαλλικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη».

Είναι η «πρώτη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που εγκρίθηκε από την αστυνομία» στο Παρίσι από την έναρξη των εχθροπραξιών, με το σκεπτικό ότι «οι οργανωτές της καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Οι 30.000 συμμετέχοντες περικυκλώθηκαν από μεγάλη αστυνομική δύναμη κι ενώ δεν αναφέρθηκαν επεισόδια, η αστυνομία προχώρησε σε δέκα συλλήψεις. Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε άλλες γαλλικές πόλεις με μεγαλύτερες αυτές στη Λυών και στη Μασσαλία.

Στις Βρυξέλλες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν την Κυριακή «Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα. Σταματήστε την ατιμωρησία!». Και εκεί η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Στη Βαρκελώνη, 70.000 διαδηλωτές φώναξαν «Σταματήστε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη» , «Δολοφονίες από το Ισραήλ με χορηγό την Ευρώπη» ή «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ».

Στη Ρώμη διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους πολλοί ακτιβιστές «τυλιγμένοι με παλαιστινιακές σημαίες».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Είναι απαρτχάιντ. Αλλά πρέπει πρώτα να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει: δεν είναι πόλεμος αλλά σφαγή», δήλωσε ένας ακτιβιστής.

100.000 διαδηλωτές στο Λονδίνο

Πολλές γερμανικές πόλεις έκαναν επίσης πορεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους, όπως στο Ντίσελντορφ, όπου περίπου 7.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Στο Βερολίνο, οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων παραμένουν απαγορευμένες μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, υπό τον φόβο υπερβολών ή «αντισημιτικών και αντιισραηλινών» συνθημάτων, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Ωστόσο, η γερμανική πρωτεύουσα φιλοξένησε μια άλλη διαδήλωση, αυτή που έχει εξουσιοδοτηθεί, για να «υποστηρίξει το Ισραήλ και να καταγγείλει τον αντισημιτισμό», διευκρινίζει ο ραδιοφωνικός ιστότοπος. Η πομπή συγκέντρωσε από 10.000 έως 20.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αλλά ήταν στο Λονδίνο που οι διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ήταν οι πιο μαζικές. «Η αστυνομία εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους [Σάββατο] για τη διαδήλωση «Εθνική Πορεία για την Παλαιστίνη».

Φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές διέσχισαν το Λονδίνο και κατέληξαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία και το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ...