Ειδικό καθεστώς στην Μεταλλουργική

[ ARTI news / Ήπειρος / 02.12.16 ]

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία, όπως είχε δρομολογηθεί ουσιαστικά, από το περασμένο καλοκαίρι, οδηγείται η Μεταλλουργική Βιομηχανία Κεφαλοβρύσου, η οποία κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί και ως «πνεύμονας ζωής» για την παραμεθόριο.

Το σχέδιο αυτό, με το οποίο διαφωνούν αρκετοί, ακόμη και μέσα στην Κυβέρνηση, δεν προβλέπει την πώληση της μονάδας, αλλά τη συνέχιση της λειτουργίας της υπό ειδικό καθεστώς. Δεν θα υπάρχει δηλαδή Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά διαχειριστής που θα οριστεί.

Σκοπός είναι μέσω αυτού του καθεστώτος, να μπορέσει να εξασφαλίσει ενημερότητα αλλά και να δανειοδοτηθεί.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από το Μολυβδοσκέπαστο όπου βρέθηκε και ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι θα δοθεί σύντομα λύση, στο θέμα της Μεταλλουργικής.

«Οι διαδικασίες για τον εκκαθαριστή έχουν μπει μπροστά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η νέα μορφή λειτουργίας της Μεταλλουργικής», ανέφερε ο κ. Καμμένος ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ούτε οι κάτοικοι αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι για την πορεία και το μέλλον της, καθώς διασφαλίζονται με τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί και έχουν διάρκεια αρκετών ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι το σκέλος της μονάδας που παράγει κάλυκες για την αμυντική βιομηχανία της χώρας και πολύ λιγότερο η γραμμή που κόβει τα κέρματα του ευρώ, καθώς δεν θεωρείται ανταγωνιστική.

Η ανησυχία για το μέλλον της επιχείρησης βέβαια είναι έκδηλη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες υπολειτουργεί ενώ τα σενάρια περί λουκέτου φούντωσαν όταν με την τροπολογία που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, δίνεται στους εργαζόμενους το δικαίωμα της μετάταξης.

Το θέμα της λειτουργίας της Μεταλλουργικής ήταν ένα από αυτά που συζήτησε ο κ. Καμμένος με αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου, στην οποία μετείχαν δύο αντιδήμαρχοι και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν έδειξαν να ικανοποιούνται από τις απαντήσεις που έλαβαν από τον Υπουργό.