Δημιουργία περιφερειακού δικτύου πολιτισμού

[ ARTI news / Ήπειρος / 18.04.18 ]

Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτισμού, ξεκινά από τα Ιωάννινα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 13 -15 Απριλίου,  με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, καθώς με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΠΕΔ Ηπείρου, που αναγνώρισαν την προσπάθεια.

Στις εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Δημ. Χατζής», συμμετείχαν εκπρόσωποι από 42 πόλεις της Ελλάδας, όπως δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ Πολιτιστικών Οργανισμών, καθώς και 10 εκπρόσωποι εθνικών πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων.

Οι δημοτικοί φορείς και οι εκπρόσωποι Δήμων, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα, για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό, όρισαν επιτροπή εργασίας, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Δήμων Αγρινίου, Βόλβης, Ιωαννίνων, Σερρών και Χανίων, η οποία θα επεξεργαστεί και θα διαμορφώσει την τελική πρόταση για τη μορφή, τη διάρθρωση, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης, του υπό δημιουργία δικτύου.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων, ευχήθηκε «να αποτελέσουν την απαρχή για την δημιουργία ενός μόνιμου πολιτιστικού ιστού πανελλήνιας εμβέλειας». Ο κ. Μπέγκας επισήμανε την πολύπλευρη και καταλυτική επίδραση του πολιτισμού στην κοινωνία και τις ζωές των πολιτών και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο πολιτισμός έχει τεράστια πολλαπλασιαστική ισχύ, με δυναμική που αυξάνεται γεωμετρικά με την εξάπλωσή του.

Μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία, μια εκδήλωση λόγου, μια πολιτιστική δράση, ξεπερνούν κατά πολύ την εμβέλεια των θεατών τους. Επεκτείνεται και επηρεάζει θετικά τις ζωές όλων μας. Το ίδιο συμβαίνει, με ακόμα αμεσότερο τρόπο και μέσα από την πολιτιστική εκπαίδευση. Αυτά είναι βέβαια κοινές παραδοχές, στις οποίες όλοι συμφωνούμε.

Το ίδιο ασφαλώς συμφωνούμε και στη σπουδαιότητα του ρόλου των δημοτικών πολιτιστικών δομών και φορέων, που εκ του ρόλου τους αποτελούν το πρωτοβάθμιο πολιτιστικό οπλοστάσιο της χώρας μας. Δομές που καλούνται να καλύψουν ένα συγκλονιστικά ευρύ φάσμα πολιτιστικών όψεων και δράσεων, να προσφέρουν καλλιτεχνική παιδεία.

Και βέβαια, να υπερασπιστούν την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά και τους δημιουργούς του τόπου τους, του κάθε τόπου της χώρας μας».

Σε χαιρετισμό του που απέστειλε, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, Βαγγέλης Πολίτης, σημείωσε ότι, λόγω της έκτακτης μετάβασης της υπουργού και του ιδίου στη Ρόδο δεν ήταν εφικτή η παρουσία τους, τόνισε ωστόσο, την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού τόσο για τις εργασίες της Συνάντησης, όσο και για τη δημιουργία του Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Γκόγκος, κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να διαφυλάττουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο, να συντηρούμε και να στηρίζουμε τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μας δομές, αλλά και να στηρίζουμε την καλλιτεχνική δημιουργία». Παράλληλα υπογράμμισε, πως επιδίωξη είναι, η συνάντηση να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργιών μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, των πολιτιστικών φορέων της χώρας και των φορέων πολιτιστικής διαχείρισης των δήμων.

Η πρόταση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για τη δημιουργία του Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον τεχνικό σύμβουλο του Πνευματικού Κέντρου, Δημήτρη Τουλιάτο.

Όλοι οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα Ιωάννινα κατά τις 3 ημέρες παραμονής τους στην πόλη, με επισκέψεις και ξεναγήσεις, μεταξύ των οποίων και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, όπου ενημερώθηκαν για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.