Δάσος της Δαδιάς: Δεκάδες μετανάστες απανθρακωμένοι

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 22.08.23 ]

Απανθρακωμένοι βρέθηκαν 26 (άλλοι αναφέρουν 18) μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, όπου η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται.

Αλλά τα ζώα και οι μετανάστες δεν λογίζονται ως ζωές από το σύστημα αξιών της εθνικιστικής δεξιάς και του Μαξίμου.

Γέμισε ο «δημόσιος χώρος» των κοινωνικών μέσων δικτύωσης με συνθήματα μίσους και επιδοκιμασίας για το φρικτό τέλος των δυστυχισμένων συνανθρώπων μας.

Γιατί για τους (ακρο)δεξιούς ο μετανάστης είναι ο σύγχρονος homo sacer, είναι η ανθρώπινη ύπαρξη που είναι «απογυμνωμένη» από κάθε νομική προστασία, επιτρέποντας ακόμα και τον φόνο της χωρίς καμία τιμωρία.

Στη σύγχρονη ιστορία, οι Εβραίοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι τσιγγάνοι και οι κομμουνιστές ήταν ο απόλυτος homo sacer στη ναζιστική Γερμανία, καθώς προτού εγκλειστούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους αφαιρούνταν η γερμανική ιθαγένεια και κατά συνέπεια οι προστασίες που προέρχονταν από αυτή.

Σημερινό παράδειγμα homo sacer είναι οι μετανάστες.

Εδώ εκτός από τη «νομική απογύμνωση», υπάρχει και η κοινωνική και πολιτική απογύμνωση, αυτή που τους χαρακτηρίζει «λαθραίους» της ζωής, αυτή που δεν τους αναγνωρίζει την ανθρώπινη υπόσταση, αυτή που τους θεωρεί «εισβολείς».

Αυτή είναι που επιφέρει τον πρώτο «φόνο», τον ζωντανό θάνατο, πριν αυτός γίνει απόλυτος στα καμένα δάση της Ελλάδας και στους δρόμους της Αθήνας από τους φασίστες ρατσιστές….