Γιάννενα: Έκθεση ημερήσιου και περιοδικού Τύπου του 19ου αι.

[ ARTI news / Ήπειρος / 19.02.17 ]

 «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο Συν μια σύγχρονη πρόταση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη» : είναι ο τίτλος της έκθεσης την οποία συνδιοργανώνουν τα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον οθωμανικό ζυγό «Ελευθέρια» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ι.Α.Μ.Η. (Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου).

 Ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης θα παρουσιάσει δύο βιβλία τέχνης. Το πρώτο ονομάζεται «EPHEMERIDE1» και το δεύτερο «ΕΙΡΗΣΘΩ». Το πρώτο είναι ένας σκοτεινός θάλαμος που περιέχει ηλιοτυπίες (τεχνική του 19ου αι. χωρίς λόγια. Το «ΕΙΡΗΣΘΩ» είναι ένα ποιητικό βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να αποκαλύψουν την εικόνα και το λόγο μέσω των αισθήσεων (βαθυτυπίες-μπρέιλ). Η εκδήλωση και η έκθεση τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Στην έκθεση των τεκμηρίων συμμετέχουν, εκτός από τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και με υλικό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων ο ιδιώτης-συλλέκτης κ. Γιώργος Βώττης, Δικηγόρος.

 Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου (Ι.Α.Μ.Η.) η εναρκτήρια τελετή με τους Χαιρετισμούς των Επισήμων και τις Ομιλίες του κ. Κωνσταντίνου Πέτσιου, Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας με τίτλο «Μορφές δημοσιότητας και πνευματική κίνηση κατά τον ύστερο 19ο αι. στην πόλη των Ιωαννίνων» και του κ. Γιώργου Νικολάου, Αναπληρωτή Καθηγητή Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο: «Πολύχρωμα Γιάννινα: όψεις της πολυπολιτισμικής διαδρομής της πόλης».

 Η έκθεση φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου (Ι.Α.Μ.Η.). που αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Διάρκεια έκθεσης 20 Φεβρουαρίου-30 Μαρτίου 2017

 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και άλλες ώρες και αργίες κατόπιν επικοινωνίας στο τηλ. 26510-34469