Βηρυτός: Ένας άστεγος που αγαπά το βιβλίο

[ ARTI news / Κόσμος / 16.01.22 ]

Ο Mohamed Al-Maghrebi με τη μακριά λευκή γενειάδα του είναι ένας άστεγος που ζει κάτω από μία γέφυρα στην άκρη της Βηρυτού. Το αυτοσχέδιο καταφύγιό του, που βρίσκεται κοντά σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους εισόδου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, είναι γεμάτο από έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων, τα οποία έχει συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του.

Αυτός ο άντρας που «κρατάει ένα κοστούμι σε μια νάιλον σακούλα για να το προστατεύει από τη σκόνη» δεν είναι «ένας άστεγος σαν τους άλλους», αναφέρει η λιβανέζικη εφημερίδα  An-Nahar. «Υποδέχεται τους επισκέπτες με ευγένεια και στοργή» και «το χαμόγελό του δεν φεύγει από το κουρασμένο του πρόσωπο», αλλά έχει μια άλλη ιδιαιτερότητα. Στο αυτοσχέδιο καταφύγιό του υπάρχει ένα κρεβάτι, ένα παλιό ραδιόφωνο και «εκατοντάδες βιβλία διάσπαρτα παντού», γράφει η An-Nahar.

Ο άστεγος εξηγεί ότι κατάγεται από ένα χωριό του νοτιοανατολικού Λιβάνου και σπούδασε μηχανικός στο Κάιρο, από το οποίο κράτησε την αιγυπτιακή προφορά του. Η σχέση του με τα βιβλία χρονολογείται «από την εποχή της φυλακής», εξηγεί, προσθέτοντας ότι έπεσε θύμα μιας «αδικίας» που άλλαξε τη ζωή του. Ποτέ δεν μέτρησε τον αριθμό των βιβλίων που διάβασε, αλλά το βιβλίο «είναι μόνιμος και αγαπημένος του φίλος».

«Μόλις ανοίξω τα μάτια μου το πρωί, αρχίζω να διαβάζω. Στο διάβασμα, βρίσκω την ευχαρίστησή μου. Ο χρόνος περνά σαν να ήταν δευτερόλεπτα», λέει.

Βρίσκει τα βιβλία στη λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε Κυριακή λίγα μέτρα πιο πέρα ​​και προσπαθεί να τα πάρει από ανθρώπους που δεν το θέλουν πια. «Πάρτε όποιο βιβλίο σας αρέσει. Εάν έχετε χρήματα να πληρώσετε, πληρώστε. Διαφορετικά, μην πληρώσετε.», λέει ο Μοχάμεντ.