Απολογισμός πεπραγμένων από τον δήμαρχο Ιωαννιτών

[ ARTI news / Ήπειρος / 28.06.17 ]

 

 Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας έκανε σήμερα τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Η εισαγωγή της ομιλίας του έχει ως εξής:

"Ο Δημόσιος Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του πολιτικού ήθους με το οποίο ασκούμε τα καθήκοντα μας.  Η διαφάνεια, η λογοδοσία, οι συνεργασίες και ο διάλογος, ήταν από την πρώτη μέρα της θητείας μας η δική μας φιλοσοφία που γίνεται πράξη,  στη διοίκηση του μεγάλου Δήμου Ιωαννιτών.

Παρουσιάζουμε σήμερα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής μας Αρχής, σε ένα κομβικό χρονικό ορόσημο, καθώς  διανύουμε το μέσον της τρέχουσας πενταετούς δημοτικής περιόδου.

Αν επιχειρούσα να συνοψίσω σε μία φράση τον απολογισμό αυτής της περιόδου θα έλεγα πως:

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις γιατί ισχυροποιήσαμε οικονομικά το Δήμο  Ιωννιτών, κόντρα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό, 

  • μπορούμε και επενδύουμε σε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας,
  • μπορούμε και σχεδιάζουμε για το μέλλον μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του τόπου μας,
  • μπορούμε και στηρίζουμε τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που «δοκιμάζονται» στην κρίση
  • καθιστούμε τα Γιάννενα μια ανοιχτή μητρόπολη επενδύοντας στον πολιτισμό και τον τουρισμό

Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν λειτουργήσαμε ως το μακρύ χέρι των κομμάτων στην Αυτοδιοίκηση. Δεν ακολουθήσαμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτή η Δημοτική Αρχή, στην ουσία,  αποτελεί μια ομάδα πολιτών που ανέλαβε τις τύχες του Δήμου μας στην πιο δύσκολη συγκυρία που γνώρισε ο τόπος και η Αυτοδιοίκηση.  Έτσι ξεκινήσαμε από την αρχή, έτσι συνεχίζουμε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το νέο σύγχρονο ρόλο και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Αυτόν υπηρετούμε.

Κι είμαστε περήφανοι γιατί ολοκληρώνοντας το ήμισυ της παρούσας θητείας μας έχουμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μια μεγάλης συλλογικής προσπάθειας που είναι ευδιάκριτα σε κάθε τομέα του Δήμου μας.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, αλλά και των πολιτικών που οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ιωαννιτών αυξάνει τους δικούς του πόρους.

Η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το μαρτυρούν οι οικονομικοί δείκτες, κυρίως όμως το μαρτυρούν τα έργα οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε προς όφελος των δημοτών μας σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας
  2.  Κοινωνική πολιτική που απλώνει δίχτυ προστασίας στις πιο ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας μας
  3. Έργα και δράσεις με αναπτυξιακή διάσταση, που αποτυπώνουν το όραμα για το μέλλον μιας βιώσιμης, ελκυστικής λειτουργικής πόλης, ενός ισχυρού μητροπολιτικού Δήμου.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως προανέφερα, ήταν να καταφέρουμε την οικονομική ευρωστία του Δήμου μας. Κι αυτό ήταν αποτέλεσμα μια μακράς,  επίπονης, συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας σε όλους τους τομείς ώστε, να εξυγιάνουμε καταρχήν και να ισχυροποιήσουμε οικονομικά στη συνέχεια ένα Δήμο που –μη το ξεχνάμε – πριν μερικά χρόνια πορεύονταν με δανεικά και δεν ήξερε που χρωστούσε.

Σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών όχι μόνο δεν χρωστάει και είναι φερέγγυος σε όλους όσοι συνεργάζονται μαζί του, όχι μόνο εξοφλεί παλιές υποχρεώσεις στους συμπολίτες μας κυρίως από ρυμοτομίες, αλλά έχοντας υποστεί τις δραματικές μειώσεις από τους κρατικούς πόρους τα χρόνια της κρίσης καταφέρνει να αυξάνει τους δικούς του πόρους.

Σκεφτόμαστε σύγχρονα και έξυπνα.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά μόνο στοιχεία για την περασμένη οικονομική χρονιά:

-Αυξήσαμε κατά 7% τα ίδια έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εισπράττοντας επιπλέον 1,4 εκατ. ευρώ.

- Δείχνοντας μηδενική ανοχή στους συστηματικούς οφειλέτες, αυξήσαμε κατά 11% την είσπραξη παλιών βεβαιωμένων οφειλών κατά κανόνα από μεγαλοοφειλέτες και αυτό σημαίνει ότι μπήκαν 1,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου μας.

-Αποτρέψαμε τη δημιουργία νέων οφειλών εισπράττοντας τα τακτικά έσοδα σε ποσοστό 98% επί των προϋπολογισθέντων.

Κι όλα αυτά συνεχίζοντας να αποπληρώνουμε κάθε χρόνο σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, από τις  «αμαρτίες του παρελθόντος» όπως χαρακτηρίστηκαν οι επιπτώσεις του αλόγιστου δανεισμού και της κακοδιαχείρισης που θα βαραίνουν για πολλά χρόνια ακόμη το Δήμο μας.

Δεν θα μιλήσω για νούμερα και δείκτες αλλά για το πρακτικό αποτέλεσμα που έχουν αυτά για τους δημότες και το Δήμο μας.

Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η στοχευμένη μείωση δημοτικών τελών τα προηγούμενα χρόνια κάτι που θα συνεχίσουμε και τα επόμενα, με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών του Δήμου μας.

Πρακτικό αποτέλεσμα είναι η εξασφαλισμένη οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούμε έργα, δράσεις και πολιτικές..."