Αναβάλλουν χημειοθεραπείες...

[ ARTI news / Ελλάδα / 05.09.23 ]

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ δεν κάνουν χημειοθεραπείες για οικονομικούς λόγους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και η ΠΟΕΔΗΝ.

Η 2η ΥΠΕ, στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο, εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου ουσιαστικά επιβεβαιώνει την καταγγελία.

Η 2η Υ.ΠΕ. διευκρινίζει ότι «Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους…». Δεν αναφέρεται ποιοι είναι οι «διαδικαστικοί λόγοι»! Απλά ότι «Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή.»! Μάλλον μας εμπαίζουν! Αν δεν γνωρίζουν αυτοί που διευθύνουν το νοσοκομείο γιατί αναβλήθηκε η χημειοθεραπεία είτε είναι ανεπαρκείς είτε ευήθεις.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όπως αναφέρεται, έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία – που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο – η θεραπεία αναβάλλεται. Άρα, η θεραπεία του ασθενή που αναβλήθηκε, κόστιζε περισσότερο!

«Η Δημόσια Υγεία δεν βελτιώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες Υγείας, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%», τονίζεται και σημειώνεται ότι «Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας, τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη…».

Όλα στους ιδιώτες κλινικάρχες λοιπόν.

Ήδη τα νοσοκομεία εμφανίζουν σήμερα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. Ευρώ. Κι αυτό λόγω του μοντέλου διαχείρισης που επιλέγει η κυβέρνηση. Παράδειγμα: στο Κρατικό Νίκαιας ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες, με 10 φύλακες, έναντι 71.622,40 ευρώ με ΦΠΑ. Οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ τον μήνα ή 3.500 ευρώ ο καθένας. «Εάν προσλάμβαναν συμβασιούχους ή επικουρικούς, θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ότι τώρα μέσω του εργολάβου.»…

Να γιατί το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία χάνουν χρήματα και δυσλειτουργούν. Η κυβέρνηση επιλέγει λόγω της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της να τα δίνει όλα στους ιδιώτες!

*Μετά τον ξεσηκωμό ο υπουργός Υγείας "ξήλωσε" τον διοικητή του ΜΕΤΑΞΑ. Αλλά τα προβλήματα παραμένουν και δεν είναι μόνο στο ΜΕΤΑΞΑ.