Έρευνα: Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν έχει σχέση με την ταυτότητα φύλου των γονιών του

[ ARTI news / Κόσμος / 18.01.24 ]

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα αρκετών προηγούμενων ερευνών σύμφωνα με τις οποίες η ταυτότητα φύλου των γονέων δεν έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού. Η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών του. Γι’ αυτό οι ερευνητές ζητούν καλύτερη νομική προστασία για την αποφυγή διακρίσεων

Μάλιστα, σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών τα πηγαίνουν εξίσου καλά ή καλύτερα από αυτά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.

«Σε αντίθεση με πολλές ανησυχίες, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα περισσότερα οικογενειακά αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο τύπων οικογενειών…».

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση 34 άλλων ερευνών (που διενεργήθηκαν από το 1987) σε χώρες όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι νόμιμες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικά λιγότερες αναφορές ψυχολογικών προβλημάτων στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. «Οι σεξουαλικές μειονότητες γονέων έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας της σχέσης γονέα-παιδιού, όπως τρυφερότητα, μεγαλύτερες ποσότητες αλληλεπίδρασης και πιο υποστηρικτική συμπεριφορά, σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες ομάδες γονέων», διευκρινίζουν.

Το 2017, μια εμπεριστατωμένη αυστραλιανή μελέτη, που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες και δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia, επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς του ίδιου φύλου είχαν εξίσου συναισθηματικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματα με αυτά των ετεροφυλόφιλων γονέων.

«Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών από ό,τι στο εσωτερικό των ίδιων των οικογενειών», υποστηρίζει στον «The Guardian» η Δρ. Rachel Farr, ειδική σε ΛΟΑΤ οικογένειες στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Η λειτουργία της οικογένειας, η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού, η ψυχική υγεία και το άγχος των γονιών είναι παράγοντες που πάνω απ' όλα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού.

Αυτά είναι αρκετά για να κλονιστεί η ιδέα ότι ένα παιδί χρειάζεται μητέρα και πατέρα για να ανθίσει. Ωστόσο, η συζήτηση εξακολουθεί να συνταράζει τις κοινωνίες. Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές συντηρητικές Πολιτείες θεσπίζουν νόμους που περιορίζουν όλο και περισσότερο τα δικαιώματα των LGBT ατόμων. Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι νόμιμη μόνο σε 31 χώρες.

Οι συντάκτες της μελέτης καλούν τους πολιτικούς και τους νομοθέτες να παρέχουν στις ομόφυλες οικογένειες καλύτερη νομική προστασία και κοινωνική υποστήριξη για την αποφυγή του στιγματισμού και των διακρίσεων, σε ένα πλαίσιο όπου ο αριθμός των παιδιών σε οικογένειες με ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφιφυλόφιλους ή τρανς γονείς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

 

https://www.sudouest.fr/societe/lgbt/les-enfants-de-couples-du-meme-sexe-s-en-sortent-aussi-bien-que-ceux-des-parents-heterosexuels-selon-une-etude-14324023.php