Υπόθεση Σαφτάρ: Όχι στη συγκάλυψη της ρατσιστικής δολοφονίας

[ ARTI news / Ελλάδα / 20.08.23 ]

Συνελήφθησαν οι δράστες της δολοφονίας του 25χρονου Πακιστανού Σιράζ Σαφτάρ. Είναι τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 18,19 και 20 ετών. Ο Σαφτάρ χτυπήθηκε το περασμένο Σάββατο με αιχμηρό αντικείμενο στο στέρνο ενώ κατευθυνόταν στη δουλειά του στη λαϊκή αγορά του Περισσού, στη λεωφόρο Ηρακλείου, κοντά στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για όσα ισχυρίζεται η ΕΛΑΣ καθώς «επιχειρεί να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς των ίδιων των δραστών ότι μοναδικό κίνητρο ήταν η ληστεία ενώ είναι γνωστό ότι στο τόπο της δολοφονίας βρέθηκε το κινητό του θύματος».

Αυτή η προανάκριση, αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, «μας θυμίζει την αντίστοιχη που έγινε για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν όταν υιοθετήθηκε η προσέγγιση ότι η συμπλοκή έγινε διότι το θύμα παρεμπόδιζε τάχα με το ποδήλατο του την μηχανή των δύο χρυσαυγιτών δολοφόνων, δεν τους άφηνε να προσπεράσουν και έτσι ''διαπληκτίστηκαν''!!! Δεν εντόπισαν ούτε και τότε το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών».

Η Κίνηση επισημαίνει πως «η προσέγγιση ότι ομάδα ληστών κάνει βόλτες ξυπνώντας στις 4πμ για να αποσπάσει χρήματα από μετανάστη (που κατά πάσα πιθανότητα κουβαλά ελάχιστα μαζί του) δεν πείθει. Το κίνητρο της δολοφονίας είναι εμφανώς ρατσιστικό».

Γι’ αυτό απαιτεί «να χυθεί άπλετο φως και όχι να συγκαλυφθεί το κίνητρο των δραστών, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή έχουν συμβεί ξανά και ξανά ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, κατά μήκος των γραμμών του ΗΣΑΠ από τα Άνω Πατήσια μέχρι το Ν.Ηράκλειο».

Τέλος, ζητά «να δοθούν τώρα στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των δραστών και οι φωτογραφίες τους ώστε να μπορέσουν να τους αναγνωρίσουν και άλλα τυχόν θύματα».