Το μέγαρο Μαξίμου καταργεί της Ανεξάρτητες Αρχές κι ό,τι το αμφισβητεί

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 30.09.23 ]

Δεν είναι σχέδιο της Μενδώνη αλλά του Μαξίμου.

Εκεί σχεδιάζεται η «νέα δημοκρατία» τύπου Λουδοβίκου Βοναπάρτη-Μητσοτάκη.

Μια «δημοκρατία» αυταρχική, χωρίς διαφορετικές φωνές,

μια «δημοκρατία» της «μονοδιάστατης αλήθειας», της δικής τους «αλήθειας».

Καθαιρούν τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που δεν ελέγχουν.

Μανταλώνουν χώρους πολιτισμού που δεν είναι «δικοί τους».  

Τσιμέντωσαν το «Εμπρός», επιχείρησαν να κάνουν έξωση στους αρχαιολόγους από το «σπίτι» τους, αυτόν τον σπουδαίο χώρο παραγωγής πολιτισμού στο Θησείο, έκλεισαν τα καφενεία των βιβλίων στο αρχαιολογικό και στο Νομισματικό Μουσείο, εκεί που γίνονταν οι συνάξεις συγγραφέων και αναγνωστών (βάστα Βασίλη!), εκκένωσαν τις καταλήψεις των προσφύγων, εκεί που άνθιζε η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, εκδίωξαν με πρωτοφανή αγριότητα τους νέους από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια (θυμηθείτε την υπόθεση Ινδαρέ-σήμερα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην κατάληψη του Ευαγγελισμού).

Δεν θέλουν οι νέοι να αυτενεργούν και να μαθαίνουν βιωματικά ότι οι ζωές τους είναι πάνω από το κέρδος, ότι δεν είναι όλα χρήμα, ότι δεν πουλιούνται ούτε αγοράζονται όλα.

Δεν θέλουν την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, ένα σύστημα νέων ηθών το οποίο θα απαντά στη σήψη της κυρίαρχης κουλτούρας, της κουλτούρας του ακραίου ατομικισμού και του ναρκισσισμού, όπου ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος.

Δεν θέλουν ένα εναλλακτικό και συνάμα γοητευτικό –με την έννοια της εκτροπής- σύστημα νέων αξιών και κανόνων που κομίζει η σημερινή μειοψηφία η οποία αύριο θα γίνει πλειοψηφία.

Δεν θέλουν τις οάσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης, δεν θέλουν ό,τι είναι «Δρόμος» και συνιστά την απάντηση στην πλαστογράφηση των γεγονότων από τα μίντια που ελέγχουν.

Δεν θέλουν ό,τι αμφισβητεί το εκπαιδευτικό τους σύστημα, την κουλτούρα τους συνολικά, αυτή που παράγει «ανθρώπους εξαρτήματα», άτομα χωρίς Πρόσωπο.

Για το λόγο αυτό η νέα πειθαρχία τους οργανώνει περίκλειστους χώρους που δεν επιτρέπουν τη συνάντηση, την παρέα, την ομάδα, την συναδέλφωση, την αγκαλιά, τον έρωτα… θέλει τα πάντα εξ αποστάσεως(τηλέ-), όλα online, χωρίς άμεση επαφή, χωρίς την ανάπτυξη της παραμικρής αμφισβήτησης, χωρίς την ύπαρξη της ελάχιστης ανυπακοής.

Γι' αυτό αναπτύσσουν πρωτοφανείς μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής.

Ο λεγόμενος «κατασκοπευτικός καπιταλισμός» επιδιώκει να ελέγχει τα πάντα και να παράγει την μία και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, τη δική τους αλήθεια. Γι’ αυτό θέλουν να καταργήσουν ό,τι την αμφισβητεί, ό,τι την ακυρώνει.

Όμως οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι νέοι και οι νέες αντιδρούν και περνούν στο passage a l’ acte, περνούν στη δράση,

περιφρουρούν τις «φωλιές» τους, συγκεντρώνονται στις πλατείες και τραγουδούν «El pueblo unido jamas será vencido»(Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος)…  Φωνάζουν: «Δεν θα περάσουν»

Κι ακόμα πως «Κι αν δεν νικήσουμε ποτέ θα πολεμάμε πάντα»…

Γιατί ο αγώνας είναι ο τρόπος για να ανασυστήσουμε το θρυμματισμένο Πρόσωπό μας...

*Φωτογραφία αρχείου από την ΑΣΣΟΕ