Τι δεν άκουσε και δεν είδε ο Ιερώνυμος...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 24.06.21 ]

Μετά τον βιτριολισμό ιεραρχών στη μονή Πετράκη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για "εκδικητικότητα" και "πρωτόγνωρα φαινόμενα που μας προβληματίζουν". Δεν άκουσε τους "ήχους των κτιστών" ο αρχιεπισκόπος και αιφνιδιάστηκε.

Γιατί ο Ιερώνυμος θεώρησε κανονικό ο βιτριολιστής πρώην ιερέας να λέει και να γράφει ότι δεν πρέπει να εκλεγεί πρωθυπουργός “ο άθεος”! Γιατί δεν άκουσε ποτέ(!) τον Αμβρόσιο, αγκαλιά με χρυσαυγίτες, να απειλεί ότι θα πυροβολήσει ομοφυλόφιλους. Θεώρησε ότι ήταν στο πνεύμα της "χριστιανικής αγάπης" να αποκαλούν ιερείς κι αρχιερείς τους δυστυχισμένους πρόσφυγες και τους μετανάστες “εισβολείς” που απειλούν να “αλλοιώσουν” τον ελληνοορθόδοξο πολιτισμό! Δεν άκουσε, ο Ιερώνυμος, αρχιερείς να πρωτοστατούν στην άρνηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Δεν αντελήφθη ότι η φονταμενταλιστική και φασιστική εκδοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε κυρίαρχη, ούτε θεώρησε "αντιχριστιανική" την όσμωση θρησκευτικών οργανώσεων με εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες. Δεν είδε την Εκκλησία να "πολιτεύεται". Δεν άκουσε τίποτα για την χρηματοδότηση της διαφήμισης για τις αμβλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας για "το αγέννητο παιδί". Ούτε για το σεξιστικό και μισογυνικό σποτ του συνεδρίου για την γεννητικότητα. Ο Ιερώνυμος κατάλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο όταν το μίσος που καλλιεργεί η Εκκλησία του, άρχισε να "καίει" την ίδια.  

Ο χριστιανισμός ήταν μία θρησκεία των "από κάτω". Στους Πρωτοχριστιανούς υπήρχε το σχέδιο για μία κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας. Υπήρχε η πίστη στην ανθρώπινη ιδιότητα, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Η Εκκλησία, σήμερα, είναι ένας μηχανισμός Εξουσίας, που έχει χάσει τη σχέση της με τους “από κάτω”, ενώ, συγχρόνως, υιοθετεί την πιο σκοτεινή μεταφυσική. Τώρα καλλιεργεί το μίσος και δημιουργεί τζιχαντιστές, όπως ο παπάς με το βιτριόλι.

Αν θέλει, πραγματικά, ο Ιερώνυμος να σώσει το χριστιανικό μήνυμα, ας αλλάξει ριζικά την Εκκλησία, ώστε αυτή να πάψει να είναι μηχανισμός εξουσίας. Αλλά αυτό απαιτεί μια θυσία, όπως εκείνη του Χριστού, όταν έδιωξε τους εμπόρους από το Ναό...