Τα ψέματα των Ισραηλινών

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 17.05.21 ]

Οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες διαμαρτύρονται για τα ψέματα των Ισραηλινών. Τους έδωσαν, λέει, την «είδηση» ότι ο στρατός τους θα εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αυτό ήταν απόλυτα ψευδές. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί τους πίστεψαν;

Είναι φανερό ότι οι δημοσιογράφοι των δυτικών μέσων ενημέρωσης είτε διάκεινται θετικά προς τους Ισραηλινούς είτε κρατούν ίσες αποστάσεις στη διαμάχη τους με τους Παλαιστίνιους, αντιλήφθηκαν εν προκειμένω ότι οι Ισραηλινοί τους χρησιμοποίησαν κυριολεκτικά. Η δημοσίευση της δήθεν εισβολής έστειλε τους μαχητές της Χαμάς στα τούνελ, όπου οι Ισραηλινοί πύραυλοι τους τσάκισαν. Τα ελληνικά μίντια, ακολουθώντας κι αυτά τα ψεύδη του εκπροσώπου του στρατού του Ισραήλ, αναφέρθηκαν στην καταστροφή των υπόγειων τούνελ των Παλαιστινίων, που ήταν λέει γεμάτα πυρομαχικά! Μόνο που τα τούνελ ήταν και γεμάτα μαχητές. Στη συνέχεια οι πύραυλοι του Ισραήλ έκαναν σκόνη τα γραφεία των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων με τη δικαιολογία(ένα ακόμη ψέμα) ότι εκεί ήταν τα γραφεία της Χαμάς.

Αλλά τα ψέματα των Ισραηλινών δε σταματούν εδώ. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις καταστολής χτυπούν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές όχι με πλαστικές, αλλά με «αληθινές» σφαίρες.  Για την ακρίβεια «Η ισραηλινή αστυνομία πυροβολεί με χαλύβδινες σφαίρες τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, καλυμμένες με λαστιχένιο περίβλημα.». Τον Φεβρουάριο του 2020, ένα παιδί εννέα ετών, χτυπήθηκε στο κεφάλι από μια τέτοια "λαστιχένια" σφαίρα καθώς πήγαινε στο σχολείο, και έχασε το αριστερό του μάτι. Η εσωτερική έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για αυτήν την τραγωδία, δηλώνοντας ότι το παιδί χτυπήθηκε «από μια πέτρα και όχι από μια λαστιχένια σφαίρα». Σύμφωνα με την Le Monde, ισραηλινό δικαστήριο παραδέχτηκε ότι πράγματι ήταν μια «λαστιχένια σφαίρα» και όχι μια πέτρα, η οποία προκάλεσε, τρία χρόνια νωρίτερα, τον θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού σε ένα χωριό στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Αρκεί, σε κάθε περίπτωση, να χαράξουμε την επιφάνεια του καουτσούκ για να εμφανιστεί από κάτω το μέταλλο, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η ατιμωρησία είναι σχεδόν εγγυημένη για όσους πυροβολούν με πραγματικές σφαίρες.

Ψέματα, μίσος, φανατισμός, σφαίρες και πύραυλοι. Οι Ισραηλινοί ακροδεξιοί του Νετανιάχου νομίζουν ότι έτσι θα απαλλαγούν από τους εχθρούς τους. Μόνο που θα πρέπει με αυτή τη λογική να εξολοθρεύσουν όλους όσοι δεν εντάσσονται στο δικό τους ιδεολογικό και αξιακό σύστημα, δηλαδή όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, κατά ειρωνεία της ιστορίας, ακριβώς το ίδιο πίστευε και ο Χίτλερ όταν έριχνε στους θαλάμους αερίων τους προγόνους τους.

Ο Ζιαάντ Ματζέντ, ένας Γαλλο-Λιβανέζος πολιτικός επιστήμονας σημειώνει ότι το Ισραήλ έγινε «κράτος απαρτχάιντ» εξαιτίας του «αποικισμού στρατιωτικά κατεχόμενων εδαφών έξω από τα σύνορα του αρχικού έθνους-κράτους» και την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.