Τα fake news του Ecomomist και των Πρετεντέρηδων

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 19.12.23 ]

Για τον θρίαμβο της ελληνικής οικονομίας γράφει ο Economist και θριαμβολογούν ομοθυμαδόν οι εγχώριοι Πρετεντέρηδες (άρθρο στα ΝΕΑ 19/12), διαπορώντας δήθεν για το πώς είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να θριαμβεύει και ο πληθυσμός να φτωχοποιείται, όπως γράφουν οι παράλογοι αριστεροί (ΕφΣυν 18/12/23);

Αλλά τέτοια ερωτήματα διατυπώνουν μόνο οι ταρτούφοι και οι λογιστές. Γιατί η λογιστική λογική  εξάγει το κατά κεφαλήν εισόδημα διαιρώντας δια δύο το εισόδημα του Ροβινσώνα Κρούσου και του δούλου του Παρασκευά, ή βγάζοντας το μέσο όρο από το εισόδημα των Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μαρινάκη και καμιάς εκατοντάδας ακόμα μεγαλο-επιχειρηματιών με το εισόδημα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έτσι ναι, η ελληνική οικονομία μοιάζει να θριαμβεύει. Μόνο που αυτό αφορά μια δράκα ανθρώπων ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού φτωχοποιείται. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και σοβαροί συντηρητικοί αναλυτές όπως αυτοί στη γαλλική εφημερίδα Le Monde οι οποίοι, όταν το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) ανακοίνωνε την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς «junk bond», έγραφαν ότι η ελληνική οικονομία «παραμένει 20% κάτω από το επίπεδο του 2008 και ο πληθυσμός παραμένει πολύ φτωχός». Η οικονομική ανάπτυξη και η φτώχεια λοιπόν είναι απόλυτα συμβατές έννοιες.

Με το νέο προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, μάλιστα, ο πληθυσμός θα γίνει ακόμα περισσότερο φτωχός και μια χούφτα ανθρώπων θα συνεχίσει να πλουτίζει ακόμα πιο πολύ, ενώ οι εγχώριοι και εξωχώριοι λογιστές θα προσθέτουν τα ανόμοια και διαιρώντας θα εξάγουν το τεράστιο fake news της Γενικής Ευημερίας!

Υγ Μόλις τώρα διάβασα την ανάρτηση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς που γράφει ότι ο «… Mark Zuckerberg γίνεται πλουσιότερος κατά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΣΗΜΕΡΑ ενώ χτίζει μια έπαυλη 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαβάη με 30 μπάνια και ένα υπόγειο καταφύγιο. Εν τω μεταξύ, -ένα ρεκόρ- 653.000 Αμερικανών είναι άστεγοι και πάνω από το 60% των εργαζομένων μας ζουν μεροδούλι μεροφάι».