Συμφωνία Σοσιαλιστών και Sumar στην Ισπανία

[ ARTI news / Κόσμος / 24.10.23 ]

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές (PSOE) και το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Sumar κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί εντός της ημέρας από τους ηγέτες των δύο κομμάτων, τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και την υπουργό Εργασίας Γιο λάντα Ντίαθ.

 Η προγραμματική συμφωνία συνεργασίας προβλέπει εβδομάδα εργασίας 37,5 ωρών χωρίς μείωση μισθού, φορολόγηση των τραπεζών και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, την αύξηση του αριθμού κοινωνικών κατοικιών και την επέκταση των επ' αμοιβή αδειών λοχείας-τοκετού.

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και η Β' Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εργασίας (και οι δύο εν ενεργεία) θα παρουσιάσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας σήμερα Τρίτη, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, σε εκδήλωση στο Μουσείο Reina Sofía. 

Οι σοσιαλιστές, όπως εξήγησε η επίσης αντιπρόεδρος, Nadia Calviño, ήθελαν να αφήσουν το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργοδοτών και των συνδικάτων, κάτι που όμως θα μπορούσε να δώσει στους εργοδότες το περιθώριο να ασκήσουν βέτο. Το «Σουμάρ» από την πλευρά του, ζήτησε να νομοθετηθεί σε πρώτη φάση η εβδομάδα των 37,5 και στη συνέχεια να ανοίξει ο διάλογος για να μειωθεί σταδιακά στις 35 ώρες.  Το 2024 θα μειωθεί από τις σημερινές 40 ώρες την εβδομάδα σε 38,5 και το 2025 σε 37,5. 

Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και άλλα μέτρα στα οποία είχε επιμείνει το κόμμα της Díaz, όπως «η εφαρμογή ενός σχεδίου σοκ κατά της ανεργίας των νέων, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η αύξηση του δημόσιου οικιστικού αποθέματος, η αναθεώρηση των στόχων για την Κλιματική Αλλαγή, η επέκταση της άδειας γέννησης μετ’ αποδοχών…» κ.ά..

Η συμφωνία Σοσιαλιστών και Sumar δεν αρκεί για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να κλείσουν οι συμφωνίες με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις: PNV, EH Bildu -που έχει ήδη πει ότι θα ψηφίσει υπέρ-, BNG και ίσως με την Canary Coalition. Δύσκολη θα είναι η συμφωνία με το ERC και το Junts, που απαιτούν αμνηστία για όσους κατηγορούνται για τις διαδηλώσεις στην Καταλονία. Αυτό είναι το κύριο θέμα, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, όπως η περιφερειακή χρηματοδότηση ή η διαχείριση των εξουσιών των Rodalies.

Μόλις κλείσει η συμφωνία με το Sumar, το PSOE σχεδιάζει να συγκαλέσει μια ομοσπονδιακή επιτροπή, το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων μεταξύ συνεδρίων, για να εγκρίνει τη συμφωνία.

Πληροφορίες από El pais