Σνόουντεν: Οι τεχνολογίες παρακολούθησης έχουν εξελιχθεί

[ ARTI news / Πολιτική / 09.06.23 ]

Μετά από δέκα χρόνια εξορίας, ο Έντουαρντ Σνόουντεν «δεν έχει μετανιώσει» που αποκάλυψε τις πρακτικές μαζικής παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας NSA και εκτιμά σε συνέντευξή του στον Guardian ότι το 2013, «ήταν η βρεφική ηλικία της… τέχνης (της παρακολούθησης)», καθώς οι τεχνολογίες επιτήρησης έχουν γίνει πολύ πιο προηγμένες και παρεμβατικές.

«Ανησυχεί όχι μόνο για τους κινδύνους που προέρχονται από τα κράτη και τη Big Tech, αλλά και για τις εμπορευματοποιημένες τεχνολογίες όπως το CCTV, η αναγνώριση προσώπου, η τεχνητή νοημοσύνη και τα παρεμβατικά εργαλεία κατασκοπείας που χρησιμοποιούνται εναντίον αντιφρονούντων και δημοσιογράφων όπως το Pegasus».

Το 2013, «νομίζαμε ότι το κράτος δεν θα μας κοροϊδέψει. Αλλά το έκανε. Πιστεύαμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα έκαναν κατάχρηση της εμπιστοσύνης μας, αλλά την κάνουν», λέει ο Snowden. «Και θα ξανακάνουν, γιατί είναι στη φύση της εξουσίας», συμπληρώνει.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ζει στη Ρωσία από το 2013 «αφού έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, όπου είχε δώσει στους δημοσιογράφους δεκάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα», θυμίζει ο The Guardian, η μία από τις δύο εφημερίδες – μαζί με την Washington Post - που είχε δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις για τις βρετανικές και αμερικανικές πρακτικές παρακολούθησης. 

Σε αυτή τη νέα συνέντευξη, ο Έντουαρντ Σνόουντεν λέει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί είχαν εκτεθεί ανεπανόρωθτα στην κοινή γνώμη από τις αποκαλύψεις ότι παρέδιδαν προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους στην NSA, γι' αυτό οι εταιρείες Big Tech έσπευσαν να κάνουν κρυπτογράφηση. Αλλά το θέμα είναι ότι οι τεχνολογίες της παρακολούθησης έχουν εξελιχθεί σημαντικά...

μαζί και ο «κατασκοπευτικός καπιταλισμός», σε βάρος της όποιας δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών…