Πύλος: Το λιμενικό είχε δέσει το αλιευτικό!

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 16.06.23 ]

"Επιβαίνοντες στο αλιευτικό φέρονται να έλυσαν το σχοινί που τους έριξαν" γράφει σήμερα, 16.6.2023, στον πρώτη σελίδα της η εφημερίδα ¨Η Καθημερινή".

Άρα, τα "περί διακριτικής παρακολούθησης" και η αδυναμία να παρέμβουν λόγω του διεθνούς δικαίου κ.ά. που αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις, είναι ψέματα!

Ακόμα και η συντηρητική εφημερίδα αντιφάσκει όταν γράφει: έλυσαν το σχοινί που τους έριξαν! Ποιος έδεσε το σχοινί;

Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της εφημερίδας καταρρίπτει όλο το αφήγημα περί αδυναμίας παροχής βοήθειας, το οποίο επικαλούνται μέχρι σήμερα τόσο το λιμενικό και η υπηρεσιακή κυβέρνηση όσο και η ΝΔ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Αληθεύει η φερόμενη ως μαρτυρία επιζώντων ότι το λιμενικό έδεσε το αλιευτικό, το οποίο βυθίστηκε λόγω της ταχύτητας που ανέπτυξε το πλοίο του λιμενικού; 

Αληθεύει ότι έγινε προσπάθεια να απομακρύνουν το αλιευτικό από την περιοχή της ελληνικής ευθύνης;  

Ο θάνατος εκατοντάδων ψυχών είναι απόρροια συνειδητής εγκληματικής πράξης;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις.

Η απάντηση του Λιμενικού

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» δήλωσε κατηγορηματικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το Λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.

Η συγκεκριμένη αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού ωστόσο, είναι διαμετρικά αντίθετη τη μαρτυρία στελέχους του ΛΣ στην «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη.

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. (σ.σ. της Τρίτης 13 Ιουνίου) το πλήρωμα του σκάφους 920 του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου, επιβεβαιώνει στέλεχος του Λιμενικού που δεν κατονομάζεται.

Ποιος λέει την αλήθεια;