Οι Κούρδοι της Συρίας απαντούν στον Ερντογάν: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας»

[ ARTI news / Κόσμος / 07.10.19 ]

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας» απαντούν οι Κούρδοι στις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν την Κυριακή κατά των επαναλαμβανόμενων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του για μια επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι οργισμένη επειδή καθυστερεί η εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέρα από το να απομακρύνει τις YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτήν τη «ζώνη ασφαλείας» για να στείλει πίσω στη χώρα τους περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

*Η φωτογραφία είναι από το Κομπάνι, όπου οι Κούρδοι μετά από γενναία μάχη νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος.