Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας

[ ARTI news / Πολιτική / 14.10.23 ]

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, τη δημιουργία ασφαλών χώρων και την ασφαλή διέλευση των ανθρώπων προς αυτούς. Στους ανθρώπους πρέπει να παρέχεται ασφαλής πρόσβαση σε βασικές προμήθειες... όπως φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα, καύσιμα και νερό. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Rafah με την Αίγυπτο και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο σημείο διέλευσης.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα παγιδευμένοι στη λωρίδα της Γάζας, όπου οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση σε ολική καταστροφή. Περισσότερα από 300 μέλη των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και τα σπίτια τους - είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν.

Εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιμετωπίζουν μια συλλογική τιμωρία με τη μορφή της απόλυτης πολιορκίας, των αδιάκριτων βομβαρδισμών και της επικείμενης απειλής μιας χερσαίας επίθεσης. Πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Οι τραυματίες και οι άρρωστοι πρέπει να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά. Τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα δεν είναι στόχοι.

Η πολιορκία που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση και η στέρηση τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ασυνείδητη. Μετά από 16 χρόνια στρατιωτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, οι ιατρικές δομές στο εσωτερικό της είχαν ήδη αποδυναμωθεί- αυτή η πολιορκία δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους τραυματίες αλλά ούτε και στο ιατρικό  προσωπικό. Η τρέχουσα πολιορκία αποκλείει τα είδη που σώζουν ζωές. Η είσοδος προμηθειών και βασικού ιατρικού προσωπικού πρέπει να διευκολυνθεί επειγόντως.

«Στα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας, το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι τους τελειώνουν τα αναισθητικά φάρμακα και τα παυσίπονα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέραμε ιατρικές προμήθειες από τα δίμηνα αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Al-Awda και τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει αποθέματα τριών εβδομάδων μέσα σε τρεις ημέρες»...

Κάθε μετακίνηση, ακόμη και για το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που δεν παίζουν κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καταφύγιο. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες μιας καταστροφής που υπερβαίνει τις προηγούμενες κλιμακώσεις. Δύο από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Al-Awda και το ινδονησιακό νοσοκομείο, έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ίδια η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπέστη κάποιες ζημιές από έκρηξη τη Δευτέρα.

Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια αυτόνομη κλινική και υποστηρίζουν το νοσοκομείο Al-Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλειτούργησαν ένα επιχειρησιακό χειρουργείο στο Al-Shifa στις 10 Οκτωβρίου για να δέχονται ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα. Έχουμε επίσης δωρίσει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Al-Shifa και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στα νοσοκομεία. Οι ομάδες μας στην Jenin, Hebron και Nablus αξιολογούν συνεχώς τις ιατρικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη, καθώς η βία κλιμακώνεται. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με εποίκους και τον ισραηλινό στρατό.

Ο άμαχος πληθυσμός, οι υποδομές και οι ιατρικές δομές πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας εναντίον ολόκληρης της Γάζας. Το Ισραήλ, οι παλαιστινιακές αρχές και οι ένοπλες ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους. Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να διευκολυνθεί επειγόντως. Η αποτυχία θα κοστίσει ακόμη περισσότερες ζωές.