Οι αγρότες στους δρόμους

[ ARTI news / Κόσμος / 20.01.24 ]

Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι αγρότες ξεσηκώνονται, διαμαρτυρόμενοι για την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και την αύξηση των φόρων στο ντίζελ.

Την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία, 100.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους. Οι αγρότες ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, τον ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από την Ουκρανία, την αύξηση της αγρανάπαυσης γης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, τον περιορισμό των απορρίψεων αζώτου ή αερίων θερμοκηπίου κ.ά.

Οι αγρότες αρνούνται να επωμιστούν το έξτρα κόστος της ρύπανσης μετά από την ενεργειακή και πανδημική κρίση που τους έφερε σε δεινή θέση. Δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, οι αγρότες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την πίεση από τις κυβερνήσεις να παράγουν λιγότερα μετά από χρόνια ενθάρρυνσης προς την αντίθετη κατεύθυνση.