ΟΗΕ: Κίνδυνος βιβλικού λιμού

[ ARTI news / Κόσμος / 22.04.20 ]

H κρίση του κορoνοϊού απειλεί να οδηγήσει έως και 265 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, παγκοσμίως, προειδοποιούν σε έκθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί, κάνοντας έκκληση για ανάληψη άμεσης δράσης από τις κυβερνήσεις. 

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Ντέιβιν Μπίσλι τόνισε σήμερα πως ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι σε εκτεταμένους λιμούς «βιβλικής κλίμακας». «Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικής κλίμακας μέσα σε λίγους μήνες. Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.  Περισσότερο κινδυνεύουν τα κράτη που έχουν ταυτόχρονα χτυπηθεί από εχθροπραξίες, οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή όπως η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία η Νιγηρία και η Αϊτή. Τα παιδιά της Υεμένης, αυτά που γλύτωσαν από τις βόμβες και την πείνα του πολέμου, τώρα θα δεχθούν την χαριστική βολή. 

Aκόμα και πριν την πανδημία, τμήματα της ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας αντιμετώπιζαν ακραίες ελλείψεις εξαιτίας της λειψυδρίας και του χειρότερου «κύματος» ακρίδων εδώ και δεκαετίες.  

Μαύρη εργασία

Παράλληλα, στην αναφορά εκφράζεται η ανησυχία για εκείνους που δουλεύουν χωρίς σύμβαση εργασίας με «μαύρες αποδοχές» καθώς και για τους περίπου 79 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ανθρώπους σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια απειλούν επίσης την γραμμή παραγωγής τροφίμων και την άνοδο των τιμών τους, την ίδια ώρα που η αυξανόμενη ανεργία θα μειώσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων, οδηγώντας τους στο χείλος της ανέχειας.   Όπως επισημαίνει ο Guardian, πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια πείνα, θα μπορούσαν ακόμα και να διπλασιαστούν και να αγγίξουν τα 1,6 δισ. εξαιτίας της πανδημίας. Νομπελίστες οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι αν τα ανεπτυγμένα κράτη δεν πάρουν μέτρα και για τις φτωχότερες χώρες, θα αυξήσουν την πιθανότητα καταστροφικής επανεμφάνισης του ιού και στην δική τους επικράτεια.   Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για παροχή τροφής και ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ως το τέλος του έτους 265 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα.   

Αύξηση της ανεργίας στις αναπτυγμένες χώρες

Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι από τις 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα 3 εκ. θα χαθούν οριστικά. (Αξίζει εδώ να σημειώσουμε και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω της πολιτικής λιτότητας).

Στις ΗΠΑ έχουμε 22 εκατομμύρια επιπλέον άνεργους μέσα σ’ ένα μήνα. Θέσεις που αποκτήθηκαν σε μία δεκαετία.

*Πληροφορίες από WFP, BBC και Guardian, Lifo.gr, ΤΑ ΝΕΑ