Ο Σιοράν μας λέει πως να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες

[ Παναγιώτα Ψυχογιού / Ελλάδα / 08.11.20 ]

Αυτό που αποκαλούμε «δύναμη ψυχής» είναι το θάρρος να μη φανταζόμαστε διαφορετικά το πεπρωμένο μας, γράφει ο Σιοράν.

Όταν η ζωή εμφανίζει δυσκολίες και προβλήματα, πολλές φορές βυθιζόμαστε στην απελπισία. Κάθε δυστυχία τη συνδέουμε με τη σκληρότητα του πεπρωμένου που το φανταζόμαστε αλλιώς. Η ενόραση της δυστυχίας εντούτοις αφορά στο μέλλον, στο πιθανό και όχι στο τετελεσμένο. Αφορμάται από το παρόν αλλά προεκτείνεται σε ένα άδηλο μέλλον.

H αιτία του ανθρώπινου πόνου προέρχεται από τον εγωισμό ή από την αυταπάτη, ή ακόμα από την αδυναμία διάκρισης του πραγματικού από το μη πραγματικό. Η αρνητική  σκέψη συμμετέχει στην αυταπάτη που αναπαράγεται διαρκώς διογκούμενη, για να καταλήξει σε εμμονή.

Για να αντιμετωπίσει κανείς την μελλοντική δυστυχία θα έπρεπε ενδεχομένως να ελαχιστοποιήσει τις επιθυμίες περί απρόσκοπτης ευτυχίας. «Βρισκόμαστε εδώ», λέει ο Σιοράν, «μέσω της επιθυμίας». Μόλις την ξεπεράσουμε, δεν έχουμε πια τίποτα να ζηλέψουμε τόσο από έναν άγιο όσο και από ένα φάντασμα. Είναι πιθανόν να υπάρχει ευτυχία στην επιθυμία, «αλλά η ευδαιμονία εμφανίζεται μόνο εκεί όπου έχει σπάσει κάθε δεσμός».

Υπάρχουν τελικά δύο επιλογές στη ζωή: να την πολεμήσουμε ή να την αγκαλιάσουμε. Να αντισταθούμε σε ό,τι αναδύεται και να υποφέρουμε, ή να το αποδεχτούμε.

Όταν εξαντλείς τις δυνάμεις σου στην εμμονική ενόραση της επερχόμενης δυστυχίας πώς θα αντιμετωπίσεις την ίδια τη δυστυχία;

Δεχόμαστε, λοιπόν, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη ζωή, επιτρέποντας στις εμπειρίες να έρθουν, και εμπιστευόμαστε την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε ό,τι προκύπτει.