Ο Πίτερ Μπρουκ είναι πια μια λευκή ιδέα

[ ARTI news / Κόσμος / 04.07.22 ]

«Αν ο ηθοποιός είναι γεμάτος από Εγώ, φιλοδοξία, φόβο και ιδέες, μπορεί να γίνει ένας καλός ηθοποιός αλλά όχι ένας μεγάλος ηθοποιός…»*. Λόγια του θρυλικού Πίτερ Μπρουκ, που άφησε τον κόσμο τούτο στα 97 του χρόνια.

Πρώτα έφερε επανάσταση στη σκηνή του θεάτρου και της όπερας, απαλλάσσοντας τον σκηνικό χώρο από τα περιττά σκηνικά και τα αξεσουάρ προκειμένου να ενισχύσει την υποκριτική πυράκτωση. 

«Οι σκηνές του, στις οποίες συμμετείχαν οι πιο επιφανείς ηθοποιοί του θεάτρου, καθήλωσαν –ή συγκλόνισαν– το κοινό», παρατηρεί το BBC . 

Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Πίτερ Μπρουκ άσκησε την τέχνη του στο θέατρο, με τις θρυλικές αναγνώσεις του Σαίξπηρ (Βασιλιάς Ληρ και Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας). 

Αφότου μετακόμισε στο Παρίσι, έγινε ακόμα πιο τολμηρός και πειραματικός, γράφει το Variety. Στο γυμνό σκηνικό του Théâtre des Bouffes du Nord, θα δοκιμάσει όλα τα πιθανά πειράματα, με το Διεθνές Κέντρο Θεατρικών Δημιουργιών του. Είναι εκεί που θα αναλάβει κυρίως το Le Mahabharata, ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια του, που δημιουργήθηκε το 1985 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα έπος εννέα ωρών που διασκευάστηκε λίγα χρόνια αργότερα για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

«Πριν από χρόνια αποφάσισα να κοιτάξω προς την πλευρά της επιστήμης», έλεγε. Και συνέχιζε: «Κατ' αρχάς κάναμε το έργο "Ο άνθρωπος που...". Το παρουσιάσαμε ως ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τι είναι αυτό το πλάσμα που ονομάζουμε άνθρωπος; Αυτό μας οδήγησε σε ανθρώπους που έχουν σπάνιες νευρολογικές δυνατότητες, που λίγοι τις κατανοούσαν. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ζήσει επώδυνη παιδική και σχολική ηλικία. Σπουδαίοι συνθέτες, ζωγράφοι και άλλοι δεν μπόρεσαν ποτέ να πουν ότι βλέπουν την Τρίτη ως ροζ, ενώ κάποιοι έλεγαν στον δάσκαλό τους ότι ακούγοντας μουσική έβλεπαν σύννεφα και τριαντάφυλλα και εκείνος τους έλεγε "πάψε, αυτό που λες είναι γελοίο και αν λες τέτοια δεν θα πετύχεις ποτέ στη ζωή σου". Εμείς κάναμε το αντίθετο. Συνεργαστήκαμε μαζί τους και είδαμε ότι είναι πολύ χαρισματικοί άνθρωποι, δεν είναι αφύσικοι, είναι σε μερικά σημεία "extra φυσιολογικοί"»*…

«Το θέατρο είναι ένα εργαλείο, ένας μεγεθυντικός φακός για να δούμε καθαρά τις λεπτομέρειες της ζωής και των σχέσεων. Η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να γίνει παράσταση, αρκεί κάποιος να την κάνει ζωντανή και ενδιαφέρουσα» έλεγε ο Πίτερ Μπρουκ που τώρα πια είναι μια λευκή ιδέα.

 

https://www.dithepi.gr/el/news/?nid=4174