Ο Πάπας, οι μετανάστες και η υποκρισία

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 24.09.23 ]

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Μασσαλία, για «να επιστήσει την προσοχή στο δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και να αφυπνήσει τις συνειδήσεις», γράφει η El País.

Η Il Corriere della Sera  υπενθυμίζει ότι και πριν δέκα χρόνια από την Λαμπεντούζα ο Πάπας μιλούσε και πάλι για τις «απελπιστικές συνθήκες που ωθούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μια νέα ζωή». Και τότε, στις 8 Ιουλίου 2013, ο Πάπας κατήγγειλε «την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας». Αλλά από τότε, «τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Στη Notre-Dame-de-la-Garde της Μασσαλίας, την Παρασκευή, ο Πάπας κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη μοίρα των μεταναστών στη Μεσόγειο, που έχει γίνει ένα «απέραντο νεκροταφείο» όπου «είναι θαμμένη η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» . (28.000 άνθρωποι έχουν χαθεί στη Μεσόγειο από το 2014).

«Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται ως διαπραγματευτικά χαρτιά, να φυλακίζονται και να βασανίζονται με φρικτούς τρόπους», δήλωσε ο ποντίφικας. Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε πλέον να γίνουμε μάρτυρες του δράματος των ναυαγίων που προκαλούνται από το ειδεχθές trafficking και τον παροξυσμό της αδιαφορίας. Αυτοί οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να πνιγούν όταν εγκαταλειφθούν στη θάλασσα πρέπει να διασωθούν. Είναι καθήκον της ανθρωπότητας, είναι καθήκον του πολιτισμού».

Λόγια, προσευχές και καταγγελίες, αλλά η ανθρώπινη τραγωδία συνεχίζεται, οι μετανάστες πνίγονται στη Μεσόγειο, 7.000 έφθασαν στη Λαμπεντούζα σε μια μέρα, ενώ χιλιάδες ευτυχισμένοι τουρίστες-πιστοί επισκέπτονται κάθε μέρα το Βατικανό όπου θα ακούσουν και θα ξανακούσουν τα περί «παροξυσμικής αδιαφορίας» του ποντίφηκα και το θάνατο της αξιοπρέπειας.

Την ίδια στιγμή τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να πετάνε το ένα στο άλλο την ευθύνη για το θέμα, συνεχίζουν τα push backs και την εγκατάλειψη των ναυαγών.

Και ο Πάπας θα συνεχίζει να καταγγέλλει "ευγενικά"! «Σκεπτόταν (σ.σ. ναι, απλώς σκεπτόταν ο ευγενής!) τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες», γράφει η El País, «Αυτούς που προκαλούν φόβο για τον ξένο. Αυτούς που, όπως η ιταλική κυβέρνηση, εμποδίζουν την βοήθεια στα σκάφη που παρασύρονται.»

Όμως αυτοί που εμποδίζουν την βοήθεια σε σκάφη γεμάτα αθώες ψυχές δεν χρειάζονται απλώς τη «σκέψη» του Πάπα, αλλά την καταδίκη του, γιατί είναι ειδεχθείς δολοφόνοι. Ας τους αφορίσει λοιπόν, ας τους απαγορεύσει την είσοδο στους καθεδρικούς ναούς… Ας κάνει το Βατικανό καμπ προσφύγων… και προπάντων ας καταργήσει επιτέλους τις ΜΚΟ της Καθολικής εκκλησίας που θησαυρίζουν από τα χρήματα της ΕΕ σε συνεργασία με τη μαφία (όπως είδαμε σε ταινία στο Netflix που ο Πάπας δεν κατήγγειλε).  

*Η φωτογραφία είναι αρχείου