Ο κόσμος κινείται χωρίς να κοιτάζει την «αριστερή μελαγχολία»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 25.09.23 ]

Ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο οργανώνεται και ξεσηκώνεται χωρίς να τον απασχολεί «η μελαγχολία» της ελληνικής «αριστερής νομενκλατούρας».

Την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι πλην της φιλοεργοδοτικής ΓΣΕΕ διαδήλωναν ενάντια στο νόμο του 13ωρου, στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες απεργούν με το σύνθημα «Όλα αυξάνονται, εκτός από τους μισθούς μας». Το 75% των Αμερικανών είναι δίπλα στους απεργούς. Η κοινή γραμμή των τριών μεγάλων του Ντιτρόιτ έχει «σπάσει». Η Ford έχει υποχωρήσει, ενώ η General Motors και η Stellantis πιέζονται ασφυκτικά. Το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό διακύβευμα είναι τεράστιο. Ήδη στον Καναδά οι 5.680 εργαζόμενοι στη Ford Motor Co υπό την απειλή της απεργίας πέτυχαν αυξήσεις μισθών και καλύτερες συντάξεις. 

Επίσης, στο Χόλιγουντ υπήρξε δοκιμαστική συμφωνία μεταξύ χιλιάδων σεναριογράφων(WGA) και την εργοδοσία (στούντιο) μετά από την μεγαλειώδη απεργία 5 μηνών των καλλιτεχνών. Οι απεργοί ζητούν καλύτερες αμοιβές, καλύτερες ανταμοιβές για τη δημιουργία επιτυχημένων εκπομπών και προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη. Αναμένεται, τώρα,  μια συμφωνία και μεταξύ ηθοποιών και εργοδοτών.

Επιπλέον, ο Μακρόν απέσυρε τις στρατιωτική δύναμη της Γαλλίας από τον Νίγηρα. Η νέο-αποικιοκρατία χάνει έδαφος…

Ο κόσμος κινείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ζωής, οργανώνεται και δρα χωρίς να κοιτάζει την αριστερή μελαγχολία και τον angelus novus του Πάουλ Κλέε, ούτε τον "Άγγελο της Ιστορίας" του Μπένγιαμιν και του ΣΥΡΙΖΑ…

*Στην Ελλάδα οι απεργοί έξω από τις πύλες των στούντιο του Χόλυγουντ θα τιμωρούνταν με τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Αν μάλιστα διαπιστωθεί υποτροπή οι ποινές ενδέχεται να διπλασιάζονται!