Ο Κεν Λόουτς χαιρετίζει τη νίκη των σεναριογράφων

[ ARTI news / Κόσμος / 26.09.23 ]

 Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς δήλωσε στο Sky News ότι χαιρετίζει τον τερματισμό της απεργίας των σεναριογράφων στις ΗΠΑ. Τόνισε δε ότι θεωρεί "τερατώδη" πρόκληση για την κινηματογραφική βιομηχανία την Τεχνητή Νοημοσύνη.  

Όπως είναι γνωστό, επετεύχθη μια δοκιμαστική συμφωνία μεταξύ του σωματείου Writers Guild of America και των στούντιο, μετά από πέντε μήνες συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων για τις αμοιβές και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ηθοποιοί που απεργούν επίσης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Μιλώντας στην πλατεία Leicester του Λονδίνου στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας The Old Oak, ο Λόουτς είπε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν μια πραγματική απειλή.

«Νομίζω ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς στην τεχνητή νοημοσύνη είναι τερατώδεις», είπε.

«Και το ίδιο για τους ηθοποιούς όπου οι εικόνες τους κλέβονται, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι [οι συγγραφείς] μπορούν να αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν την αμοιβή τους και τα δικαιώματά τους. Και χαίρομαι που βλέπω ότι οι συγγραφείς φαίνεται να έχουν ίσως ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα - αλλά είναι επίσης σημαντικό να μείνουν με τους ηθοποιούς...».

Το The Old Oak είναι η τελευταία ταινία της τριλογίας που έχει σκηνοθετήσει ο Λόουτς (οι άλλες δύο ταινίες είναι: I, Daniel Blake και Sorry We Missed You).

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα πρώην χωριό ανθρακωρύχων όπου έχουν καταφύγει Σύροι πρόσφυγες. 

Διαδραματίζεται το 2016, αλλά ο Λόουτς λέει ότι τα ζητήματα είναι εξίσου επίκαιρα και σήμερα.

«Οι άνθρωποι στις βάρκες χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια»

«Λοιπόν, ναι, η μετανάστευση παρέμεινε ένα ζήτημα, εν μέρει λόγω της προσοχής που δόθηκε από τον δεξιό Τύπο, εν μέρει επειδή οι πολιτικοί έχουν πυροδοτήσει την εχθρότητα προς τους μετανάστες - και επίσης επειδή η Βρετανία έπαιξε ρόλο στους πολέμους επέμβασης στη Μέση Ανατολή. Ο παράνομος πόλεμός μας στο Ιράκ δημιούργησε πολλούς μετανάστες» δήλωσε ο Κεν Λόουτς...