«Ο διάβολος άλλαξε πλευρά»!

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 02.02.24 ]

Οι ακροδεξιοί αυτοί που μέχρι χθες ήταν φανατικοί αντισημίτες και διακινητές συνομωσιολογιών κατά των Εβραίων αίφνης έγιναν σύμμαχοί τους και αντίπαλοι των Παλαιστινίων. «Ο διάβολος άλλαξε πλευρά», σημειώνει ο Nicolas Beytout στην δεξιά εφημερίδα L’Opinion (12 Οκτωβρίου 2023)

Το φιλο-ισραηλινό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζεται πλέον περισσότερο στους φονταμενταλιστές Χριστιανούς παρά στους Εβραίους. Πολλοί από τους τελευταίους συγκλονίστηκαν βλέποντας τον ευαγγελικό ιεροκήρυκα John Hagee να διαδηλώνει υπέρ του Ισραήλ και να ηγείται της ομάδας Χριστιανοί Ενωμένοι για το Ισραήλ. Ο συγκλονισμός είναι γιατί ο Hagee θεωρεί ότι ο Αδόλφος Χίτλερ στάλθηκε από τον Θεό για να τιμωρήσει τους Εβραίους για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις προφητείες του «βιβλίου της Αποκάλυψης».

Η εχθρότητα απέναντι στους Εβραίους που ήταν ταυτοτικό στοιχείο για τους ακροδεξιούς, σήμερα αλλάζει. Ο Βίλντερς στην Ολλανδία προτείνει την εξορία όλων των Παλαιστινίων στην Ιορδανία, ο Μιλέι στην Αργεντινή είναι φανατικά υπέρ του Ισραήλ και η Λεπέν είναι αρνητική ακόμα και για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Λωρίδα της Γάζας.  

Οι επίγονοι των οπαδών της Τελικής Λύσης παρουσιάζονται σήμερα ως «φίλοι» του Ισραήλ και οι πραγματικοί φίλοι των Εβραίων, οι αριστεροί παρουσιάζονται ως… αντισημίτες.  

Στη Γαλλία, από τις 7 Οκτωβρίου, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν ευθυγραμμιστεί σε μια άνευ όρων υποστήριξη προς το Ισραήλ που συνοδεύεται από τη δυσφήμιση των αντιφρονούντων σ’ έναν κυριολεκτικά «ιδεολογικό πόλεμο».

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασαν το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Μελανσόν ως ευρισκόμενο εκτός του «δημοκρατικού τόξου» μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκε να αθωώσει εκ των προτέρων τα στρατιωτικά αντίποινα της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα. Αντίθετα, ξέπλυναν στεγνά το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν και το ενέταξαν στο «δημοκρατικό τόξο» μετά την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου.  

Ακόμα και ο λεγόμενος… προοδευτικός Τύπος απέδωσε στον Jean-Luc Mélenchon χαρακτηρισμούς που επιφύλασσε στο παρελθόν στον Le Pen: …«εμποτισμένος με αντισημιτικά στερεότυπα» (Mediapart, 10 Νοεμβρίου 2023). «Αντισημιτισμός: πώς ο Jean-Luc Mélenchon καλλιεργεί την ασάφεια» (Le Monde, 4 Ιανουαρίου 2024)... Επί τρεις μήνες, η εφημερίδα αυτή θα αφιερώσει μισή ντουζίνα άρθρα και πολλά editorial για τη ‘δολοφονία χαρακτήρα’ του επικεφαλής του LFI.

Κι ενώ η αριστερά τίθεται εκτός «δημοκρατικού τόξου», η ακροδεξιά εντάσσεται σ’ αυτό με μία νέα ταυτότητα που τίθεται υπέρ των Ισραηλινών και κατά των Ισλαμιστών, κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των γυναικείων κατακτήσεων καθώς και υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας» και των "δικαιωμάτων των στρέιτ"! Η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός εκλαμβάνονται πλέον ως «υπεράσπιση του δυτικού πολιτισμού» και «προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανών».

Απέναντι σ’ αυτή την «ιδεολογική» επίθεση της ακροδεξιάς με τη σημαντική βοήθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης και των δεξιών κυβερνήσεων, η αριστερά "δαιμονοποιείται" καθώς δεν έχει να παρουσιάσει μια επικαιροποιημένη, συνεκτική ιδεολογική ταυτότητα, αντίθετα μοιάζει αμήχανη, αμφίθυμη και αμφίσημη και γι’ αυτό εύκολα συκοφαντείται ως δήθεν ταυτιζόμενη με ακροδεξιές ιδεολογικές θέσεις ως μη όφειλε…   

*Φωτογραφία. Στο κέντρο ο ακροδεξιός πάστορας Hagee διαδηλώνει υπέρ του Ισραήλ