Νετανιάχου-Χαμάς: Δύο φονταμενταλισμοί που αλληλοτροφοδοτούνται

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 29.10.23 ]

«Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας μας» είπε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου. Οι δραματικοί-υπαρξιακοί τόνοι του Νετανιάχου και η αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους (όχι μόνο τη Χαμάς) είναι συνέπεια της εθνικιστικής ιδεολογίας και του φονταμενταλισμού του.  

Διαβάζω στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι ο Τζόναθαν… Ο μεγαλύτερος αδερφός του Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοτώθηκε το 1976 όντας επικεφαλής της ισραηλινής επιδρομής για την απελευθέρωση ομήρων στο αεροδρόμιο Entebbe της Ουγκάντα. Τρία χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε στη μνήμη του από τον Μπ. Νετανιάχου και τον πατέρα του το Ινστιτούτο Jonathan στην Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας, Benzion Netanyahu, ήταν ένας ιδεολόγος των Irgun (σημαίνει την «Οργάνωση» η οποία ήταν υπεύθυνη για πολλές σφαγές Αράβων πολιτών στην Παλαιστίνη από το 1937 έως το 1948).

Το ινστιτούτο Jonathan χαρακτήριζε την τρομοκρατία, που θεωρεί φυσικά ότι είναι μόνο αραβική, ως το απόλυτο κακό και τη συνέδεε (σ.σ. τότε) με τη σοβιετική απειλή, απέναντι στην οποία ο Νετανιάχου πρότεινε «μια αντιτρομοκρατική συμμαχία όλων των δυτικών δημοκρατιών» . Τέτοιες προσεγγίσεις υιοθέτησε ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η κυβέρνησή του, από το 1981 έως το 1989, στο όνομα ενός «νέου ψυχρού πολέμου» ενάντια στην «αυτοκρατορία του κακού» που ήταν κατά τη γνώμη τους η ΕΣΣΔ με την οποία θα συνδεόταν, σε ένα δυαδικό όραμα, ο Γιάσερ Αραφάτ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Και μία παρέκβαση: Ο Φρανσουά Μιτεράν, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, το 1982, θυμίζει στους «μαχητές» της PLO την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους. Λίγο αργότερα, κατά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η μακρά πολιορκία της Δυτικής Βηρυτού δεν θα οδηγήσει σε οδομαχίες, τις οποίες σίγουρα θα είχε κερδίσει το Ισραήλ, αλλά με υπερβολικό κόστος. Η Γαλλία επόπτευσε της εκκένωσης των Φενταγίν, πεπεισμένη ότι διατηρεί έτσι, όταν έρθει η ώρα, το ρόλο του συνομιλητή με το Ισραήλ (σ.σ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση της -αποχή- στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την Γάζα, υποστηρίζει ότι ακολουθεί την ίδια διπλωματική τακτική!).  

Για να επανέλθουμε: Εν κατακλείδι, η λογική του Νετανιάχου είναι: Ή θα τους εξαφανίσουμε ή θα μας εξαφανίσουν. Αυτή είναι στάση όλων των Φονταμενταλιστών όπου «το απόλυτο Κακό συγκρούεται με το απόλυτο Καλό»! Σ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης δεν χωράει ούτε η συνύπαρξη ούτε η συμπερίληψη. Ισχύει μόνο η εξαφάνιση του άλλου.  

Ο Τζον Γκρέι θεωρούσε ότι ο δυτικός φονταμενταλισμός και ο ανατολικός (μουσουλμανικός) εκκινούν από την ίδια νεωτερική «μήτρα» και αλληλοτροφοδοτούνται. Η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει ως «απόλυτο κακό» την άλλη. Έτσι, πολλοί μιλούν για τον θρησκευτικό φανατισμό των μουσουλμάνων της Χαμάς, παραγνωρίζοντας τον αντίστοιχο θρησκευτικό φανατισμό που ενυπάρχει στον πολιτικό συνασπισμό που κυβερνά το Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα στην κυβέρνηση του Μπένζαμιν Νετανιάχου στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα του Θρησκευτικού Σιωνισμού (Hatzionout Hadatit), του Bezalel Smotrich, και η Jewish Force (Otzma Yehoudit), του Itamar Ben Gvir. Τα κόμματα αυτά είναι εκφραστές μιας ακραίας θρησκευτικής εθνικιστικής ιδεολογίας.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι. «Είμαστε σε έναν θρησκευτικό πόλεμο. Είμαι με το Ισραήλ. Κάντε ό,τι στο διάολο πρέπει να κάνετε για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Ισοπεδώστε το μέρος.» λέει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Lindsey Graham στο Fox News. Ο ιδεολογικός μέντορας της θρησκευτικής ακροδεξιάς είναι ο Ισραηλινοαμερικανός Yoram Hazony το βιβλίο του οποίου ‘Η Αρετή του Εθνικισμού’, ακολουθεί το «δόγμα Τραμπ» στην εξωτερική πολιτική και έγινε μπεστ σέλερ καθώς έγινε σημείο αναφοράς για τους υπερεθνικιστές σε ολόκληρο τον κόσμο (μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες)…

Ανάμεσα σ’ αυτά τα θρησκευτικά και εθνικιστικά μίση βρίσκονται οι αθώοι άμαχοι, που σήμερα είναι Παλαιστίνιοι…