Νεκρός οπαδός της ΑΕΚ από Κροάτες ναζί

[ ARTI news / Ελλάδα / 08.08.23 ]

Ναζί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ διέτρεξαν όλη την Ελλάδα χωρίς η πανίσχυρη αστυνομία του Κ. Μητσοτάκη, αυτή που ξεσπιτώνει σε συνεργασία με τα κοράκια, τα θύματα των funds και εμφανίζεται με περισσή γενναιότητα απέναντι στους αδύναμους, να τους πάρει είδησ.

Εκατοντάδες Κροάτες Ναζί διέτρεξαν με αυτοκινητιστική πομπή όλη την Ελλάδα (η οργανωμένη μετακίνησή τους είχε απαγορευθεί) και τα έκαναν γυαλιά καρφιά στη Νέα Φιλαδέλφεια σκοτώνοντας έναν 22χρονο (άλλες πηγές αναφέρουν 29χρονο) φίλαθλο της ΑΕΚ.  

Μαζί τους, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Θυμίζουμε ότι στον Παναθηναϊκό, το κλαμπ του Κολωνού είχε χρυσαυγίτες κάποια περίοδο (Ήταν δίπλα στο μαγαζί με τα στρατιωτικά είδη του Παναγιώταρου, του βουλευτή της Χ.Α., που ήταν  στους «Mad Boys» του ΠΑΟ).

Το αυγό του φιδιού και στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ναζιστές στο ΟΑΚΑ στην αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με την Εσθονία για το Nations League σήκωσαν μια ελληνική σημαία με τον μαίανδρο της Χρυσής Αυγής, ενώ σήκωσαν και τη σημαία με τον «Μαύρο Ήλιο» των S.S. Οι στρατοί των χουλιγκάνων, στην πραγματικότητα είναι στρατοί οικονομικών και μιντιακών παραγόντων και φυτώρια φασισμού υπό τον μανδύα του No Politica…

Στον Ολυμπιακό, το ποδοσφαιρικό σωματείο που είχε στις τάξεις του τον κομμουνιστή Νίκο Γόδα, που εκτελέστηκε το Νοέμβριο του 1948 από τους Ναζί φορώντας την ερυθρόλευκη μπλούζα, δεν θα περίμενε κανείς ότι θα εμφανίζονταν ποτέ σύμβολα των Ες Ες στις εξέδρες. Πολλοί θεωρούν μάλιστα ότι πίσω από το σύνθημα No Politica και μέσα στη θύρα 7 υπήρχε μία ισχυρή ομάδα με αναφορές στη Χρυσή Αυγή. Στα διάφορα κόκκινα πανό, υπάρχουν και αυτά με τους κέλτικους σταυρούς, τις σβάστικες και τη νεκροκεφαλή των «SS». Όμως, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και μεγάλος όγκος αντιφασιστών, ο οποίος συνίσταται από νεότερους οπαδούς, τους «ακαμπίτες». Οι τελευταίοι, αναφερόμενοι στο θάνατο του Παύλου Φύσσα, έλεγαν: «Ας ελπίσουμε πως ο θάνατος του αδερφού μας θα καθαρίσει και το αγαπημένο μας πέταλο από τους λίγους νεοναζί που έχουν εμφανιστεί τελευταία, γιατί δεν έχουν καμιά θέση εκεί». Οι οργανωμένοι οπαδοί στη Χρυσή Αυγή προέρχονται κυρίως από τα Μανιάτικα και το Μοσχάτο, ενώ λιγότεροι υποστηρικτές υπάρχουν στο Φάληρο και στη Νίκαια.

Και η πλειονότητα των οπαδών του ΠΑΟ θεωρείται ότι είναι antifa.  

Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν «Οι Μακεδόνες» με εθνικιστικές τάσεις. Είχαν γράψει κάποτε ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη. Όμως, ο ΠΑΟΚ έχει απήχηση και στον αντιεξουσιαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης.

  Στο ελληνικό ποδόσφαιρο διακρίνει κανείς καθαρά το αποτύπωμα της  πελατειακής δικτύωσης της κοινωνίας. Σωματεία με δορυφορικά σωματεία, παράγοντες εξαρτημένοι, πολιτικοί ηγέτες και ηγετίσκοι που συνδέονται με τα σωματεία, ψηφοφόροι-πελάτες-καταναλωτές, όλοι υπάρχουν εδώ. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη μικροφυσική της εξουσίας είναι η δύναμη των οπαδών. Οι σύλλογοι επιδιώκουν να μετατρέψουν το πλήθος και το πάθος των οπαδών σε μια καταναλωτική δύναμη απαραίτητη για το brand-name της κάθε εταιρίας αλλά και ως ένα σώμα ψηφοφόρων των πολιτικών τους προστατών.

Βέβαια υπάρχει κι ένα μέρος  των συνδέσμων που δεν ελέγχονται από τις ΠΑΕ και τις διοικήσεις τους και δεν λειτουργούν ως πειθήνια όργανά τους. Θυμίζουμε την επίθεση φασιστών της ΑΕΚ εναντίον του Δημ. Στρατούλη και την ανακοίνωση της Original: «Εμείς ως Orisginal 21, ως απόγονοι προσφύγων/μεταναστών και τέλος ως απλοί άνθρωποι, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στα θρασύδειλα σκουλήκια που επιτέθηκαν στον ΑΕΚτζή Στρατούλη ότι είναι ανεπιθύμητοι και πλέον επικηρυγμένοι. Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ περιλαμβάνει ανθρώπους χωρίς χρώμα και σύνορα. Οι μισάνθρωποι δεν χωράνε ανάμεσά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Όταν, επίσης, η ΑΕΚ υποδέχτηκε για το Europa League την Ντιναμό Κιέβου και οι χούλιγκαν της Ντιναμό προκάλεσαν επεισόδια στην Αθήνα, οι οπαδοί της ΑΕΚ έδωσαν απάντηση μες στο γήπεδο με αντιναζιστικά πανό και συνθήματα.

«ΑΕΚ θα πει, θα πει, τσακίστε τους ναζί»

Τελικά, όπως έγραφε ο Αρθουρ Χόπκραφτ: «Ο οπαδός του ποδοσφαίρου δεν είναι απλώς ένας θεατής. Το ποδόσφαιρο θέτει σε λειτουργία τον ιδρώτα και τα νεύρα του και μπορεί να κάνει το πνεύμα του πλούσιο ή να το ερημώσει».