Να γιατί μας αρέσει το ηλιοβασίλεμα...

[ ARTI news / Ελλάδα / 16.08.23 ]

Ηλιοβασίλεμα.

Η ταράτσα του μπαρ Kumharas στην Ίμπιζα και η παραλία του κάμπινγκ Αστερίας στην Καστροσυκιά Πρέβεζας γεμίζουν κόσμο που θέλει να δει τη δύση του ήλιου.

Τι συμβαίνει και θέλγονται τόσο πολύ οι άνθρωποι από το ηλιοβασίλεμα;

Υπάρχει στον υποθάλαμο (μια περιοχή του εγκεφάλου) ένας μικρός ενδοκρινής αδένας, η επίφυση, που έχει ως λειτουργία τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και των βιολογικών ρυθμών, συμπεριλαμβανομένης της εναλλαγής εγρήγορσης και ύπνου. Η «επίφυση», κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενεργοποιείται όταν πέφτει το φυσικό φως, κατά τη δύση του ηλίου, εκκρίνοντας μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. 

Το ηλιοβασίλεμα λοιπόν αντιστοιχεί, φυσιολογικά, στο πέρασμα του σώματος από τη λειτουργία ημέρας στη νυχτερινή λειτουργία, που συνοδεύεται από μια ψυχική ηρεμία.

«Είναι η μετάβαση από το άγχος της ημερήσιας δραστηριότητας στην χαλάρωση και την ξεκούραση», συνοψίζει η Violeta Alcocer, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια του κέντρου Hortaleza 73 στη Μαδρίτη.

«Το ηλιοβασίλεμα προσφέρει το ιδανικό θέαμα για αυτές τις νευροχημικές αλλαγές, προσφέρνοντας αισθητηριακά ερεθίσματα που ενισχύουν το αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας…».

Να γιατί μας αρέσει το ηλιοβασίλεμα…