Νέο τραπεζικό κραχ τύπου 2008;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 11.03.23 ]

Η Silicon Valley Bank κατέρρευσε, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας των ΗΠΑ από το 2008.

Όλα έγιναν «μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρει η Washington Post. Η Silicon Valley Bank (SVB), «η οποία αποτελούσε βασικό μέρος του τεχνολογικού οικοσυστήματος», «κατέρρευσε» την Παρασκευή 10 Μαρτίου, προκαλώντας «τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ» και «διασπείροντας ανησυχία σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Με περιουσιακά στοιχεία περίπου 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η SVB είχε γίνει η δέκατη έκτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, επισημαίνει η Wall Street Journal. «Είναι μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα που πτωχεύει από την σχεδόν κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν τη Silicon Valley Bank μετά από μαζικές αναλήψεις από πελάτες της SVB την Πέμπτη και ανέλαβαν τον έλεγχο των αποθεματικών κεφαλαίων της, ανακοίνωσε σήμερα η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ο ομοσπονδιακός οργανισμός ασφάλισης των καταθέσεων. Αυτό συνέβη όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προχώρησε σε πώληση μετοχών και του χαρτοφυλακίου της που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 21 δις δολαρίων, με ζημία. Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά 1,8 δισ. Δολαρίων καθώς οι startups–πελάτες της απέσυραν καταθέσεις, όπως ανακοίνωσε. Η είδηση ήρθε λίγο μετά την κατάρρευση της τράπεζας του χώρου των κρυπτονομισμάτων, Silvergate.

«Γρήγορη» κατάρρευση

Μια οικονομική μετάδοση φάνηκε να εξαπλώνεται σε τμήματα του τραπεζικού τομέα, αναφέρουν οι New York Times, «προτρέποντας την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να διαβεβαιώσει δημόσια τους επενδυτές ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει «ανθεκτικός».

Η χρεοκοπία απειλεί άμεσα πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Οι μεγάλες τράπεζες φαίνονται προστατευμένες προς το παρόν, αλλά η Wall Street φοβάται μια μετάδοση ντόμινο στα περιφερειακά ιδρύματα.

Η «ταχεία» κατάρρευση της τράπεζας, που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, «θυμίζει τον παγκόσμιο οικονομικό πανικό πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, (αλλά) δεν πυροδότησε αμέσως φόβο για εκτεταμένη καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα ή του παγκόσμια οικονομία», καθησυχάζει οι New York Times.

«Όταν αρχίζει ο τραπεζικός πανικός, η υπόθεση χάνεται», γράφει η Le Monde, αποδεικνύοντας ότι η οικονομία που βασίζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι μια τεράστια φούσκα. Θυμίζουμε ότι το τραπεζικό κραχ του 2008 με την χρεοκοπία της Lehman Brothers μεταδόθηκε στην «περιφέρεια» των ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη!