Μπέρνι Σάντερς: Στη Γάζα συντελείται έγκλημα πολέμου

[ ARTI news / Κόσμος / 12.10.23 ]

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με δήλωσή του επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς «Η στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου, ανεξάρτητα από το ποιος το κάνει. Η καθολική απαγόρευση από το Ισραήλ εισαγωγής τροφίμων, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να βλάψει αθώους πολίτες», είπε ο Σάντερς.

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δήλωσε, επίσης, ότι «Παιδιά και οικογένειες πεθαίνουν στη Γάζα. Δεν είμαστε όλοι Χαμάς, η Δύση πρέπει να το θυμάται αυτό» (Corriere.it).

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι σταματά την υδροδότηση του θύλακα της Γάζας με τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους ενώ ήδη από χτες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων. 

«Η απόφαση για αποκλεισμό της Γάζας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο», τονίζει o αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, Michael Clarke.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει δικαίως αλληλεγγύη και υποστήριξη στο Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση της Χαμάς. Αλλά πρέπει επίσης να επιμείνουμε στην αυτοσυγκράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιτίθενται στη Γάζα και να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ανθρωπιστική πρόσβαση του ΟΗΕ», συνχίζει στη δήλωσή του ο Μπέρνι Σάντερς. «Ας μην ξεχνάμε ότι τα μισά από τα 2 εκατομμύρια άτομα στη Γάζα είναι παιδιά. Τα παιδιά και οι αθώοι άνθρωποι δεν αξίζουν να τιμωρούνται για τις πράξεις της Χαμάς» κατέληξε.

Η δήλωση του Μπέρνι Σάντερς δείχνει το διχασμό που υπάρχει στο εσωτερικό του δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Η βουλευτής Rashida Tlaib (D-Mich) σε χθεσινή της δήλωση είπε: «Δεν υποστηρίζω τη στόχευση και τη δολοφονία αμάχων, είτε στο Ισραήλ είτε στην Παλαιστίνη. Το γεγονός ότι κάποιοι έχουν προτείνει το αντίθετο είναι προσβλητικό και έχει τις ρίζες του σε φανατικές υποθέσεις...».

*Φωτογραφία: στη Γάζα, διασώστης μεταφέρει τραυματισμένο παιδί μετά από βομβαρδισμό