Μελόνι εναντίον ​​Σαβιάνο

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 14.10.23 ]

Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Roberto Saviano, ο άνθρωπος που ζει υπό την προστασία της αστυνομίας από τα 26 του χρόνια επειδή έγραψε τα βιβλία-έρευνες Gomorra (έρευνα για την Καμόρα, 2006) και Extra pure (έρευνα για την καλαβρέζικη μαφία, την περίφημη «Ντραγκέτα», η οποία ειδικεύεται στην διακίνηση κοκαΐνης), καταδικάστηκε από δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμηση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Σαβιάνο οδηγήθηκε στο δικαστήριο από την σημερινή Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, γιατί το 2020, άσκησε κριτική στις αντιμεταναστευτικές θέσεις της τότε βουλευτή και σημερινής πρωθυπουργού καθώς και του περίφημου τότε υπουργού εσωτερικών και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο συγγραφέας, με αφορμή μάλιστα τον θάνατο ενός παιδιού-μετανάστη στη Μεσόγειο, χαρακτήρισε την Μελόνι και τον Σαλβίνι «καθάρματα».

Η καταγγελία της Μελόνι εκδικάστηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και το δικαστήριο επέβαλε στον Σαβιάνο πρόστιμο 1.000 ευρώ – η εισαγγελία είχε ζητήσει 10.000 ευρώ. Οι δικαστές αναγνώρισαν ότι ο συγγραφέας «έδρασε για λόγους υψηλής ηθικής αξίας» και αποφάσισαν η καταδίκη να είναι συμβολική και να μην αναφέρεται στο ποινικό μητρώο του.

Η τιμωρία όμως αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Σαβιάνο που σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ιταλία.

«Το να ζεις εδώ γίνεται πάντα πιο περίπλοκο. Θα πρέπει να αναρωτηθώ για πόσο ακόμα θα μείνω σε αυτή τη χώρα, που γίνεται όλο και πιο αυταρχική. […] Σκέφτομαι να πάω στο εξωτερικό», δήλωσε o Ναπολιτάνος ​​συγγραφέας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί η εφημερίδα Domani, μπορεί η τιμωρία να είναι συμβολική αλλά η δίωξη δεν θα τελειώσει εδώ, «καθώς οι διαδικασίες που κίνησε η Μελόνι δεν ήταν οι μόνες που προέρχονταν από μέλη της κυβέρνησης εναντίον του Σαβιάνο. Απόδειξη αυτού είναι ότι ο συγγραφέας θα δικασθεί τώρα και επειδή είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι (σ.σ. γνωστό για την ρατσιστική και αντιμεταναστευτική του πολιτική) «υπουργό του εγκλήματος»».

Τελικά, ό,τι δεν κατάφερε η Μαφία εναντίον του Σαβιάνο, θα το καταφέρουν οι Μελόνι και Σαλβίνι...