Λίπασμα για τον φασισμό

[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 20.02.22 ]

Τρία αδερφάκια έσβησαν στην Πάτρα σε διάστημα λίγων ετών με τρεις διαφορετικές αιτίες θανάτου. Δύο γονείς βιώνουν το αδιανόητο. Μία απίστευτη τραγωδία στην ίδια οικογένεια.

Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει (εξωφρενική ιατρική σύμπτωση; οικογενειακό δράμα και φόνος; κατάρα; μετεωρίτης;) και δεν πρέπει να με αφορά. Εγώ έχω δικαίωμα μόνο να λυπάμαι ή και να θρηνώ τα τρία αγγελούδια. Έτσι αισθάνεται και ένα τεράστιο ποσοστό των πολιτών.

Υπάρχουν όμως και οι σκατόψυχοι. Αυτοί που ελπίζουν, παρακαλούν, λαχταρούν να μην είναι ιατρική σύμπτωση, κατάρα ή μετεωρίτης, αλλά να φταίει η μάνα. Τους ανεβάζει την λίμπιντο, την αυτοεκτίμηση και την διάθεση, τους γεμίζει άγρια χαρά, τους δίνει ένα νόημα να γεμίσουν την μίζερη μέρα τους.

Λίπασμα σε αυτό το θερμοκήπιο αρρώστων ψυχών, "ντετέκτιβ" της συμφοράς και "δημοσιογράφοι" σε κουρελόχαρτα.

Εμβριθείς δηλώσεις τους: "Πρόκειται για το Σύνδρομο Μυνχάουζεν", "Γιατί οι θάνατοι πάντα Σαββατοκύριακο", "τι δήλωσε ο καρδιοχειρουργός", "τι διερευνά ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας μας". Δεν τους νοιάζουν τα παιδιά. Στοχεύουν στην μάνα...

Συμπληρώνοντας το παζλ με κάποιους συγχωριανούς του αυτόχειρα πατέρα στην Κάρπαθο, τους δολοφόνους του Άλκη, τους γυναικοκτόνους, τους ελληναράδες κυνηγούς "λαθρο" και τους μισούντες τους ΛΟΑΤΚΙ, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρώτη εικόνα της μαγιάς που θρέφει τον καθημερινό φασισμό. Τον φασισμό της διπλανής πόρτας που σκυλεύει έτσι κι’ αλλοιώς, είτε πρόκειται για σύμπτωση (δράμα), είτε πρόκειται για φόνο (τραγωδία).