Κωστής Μοσκώφ: «Ο άλλος είναι η χαρά μας…»

[ ARTI news / Ελλάδα / 28.06.23 ]

Ο φιλόσοφος, ιστορικός, ποιητής, πολυσχιδής αναλυτής, μορφωτικός ακόλουθος στην Αίγυπτο, που ανανέωσε τις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο και καθιέρωσε τα Καβάφεια, ο οικουμενικός μαρξιστής και χριστιανός Ρωμιός Κωστής Μοσκώφ (Κωστής Μοσκώφ (15.11.1939 – 29.6.1998). Αυτός που έλεγε ότι «Φασισμός δεν είναι μόνο η ανοιχτή δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, που με τη δυνατότητα υπερεκμετάλλευσης των εργατών δίνει τη δυνατότητα παροχών -και έτσι στήριξης της- και στα μικροαστικά στρώματα χωριού και πόλης. Φασισμός είναι η καθημερινή πρακτική της αυταρχικής συμπεριφοράς του Εγώ προς τον Άλλο, αυταρχικής συμπεριφοράς που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση της αδυναμίας του πλησίον του Άλλου- του γονιού προς το παιδί αλλά και του παιδιού προς το γονιό, του άνδρα προς τη γυναίκα αλλά και της γυναίκας προς τον άνδρα, του καθημερινού δίπλα μας πιο καπάτσου, πιο ξυπνού, πιο αδίστακτου, που εκμεταλλεύεται την αγαθότητα ή τη λογική του Άλλου, είναι η μονοδιάστατη και εμπαθής χρήση του Λόγου του Άλλου, είναι να είσαι αδίστακτος τη στιγμή που είσαι δυνατός, να συντρίβεις δίχως αγάπη τον Άλλο όταν δεν μπορεί να αμυνθεί ή δεν θέλει... Και φασισμός είναι η εκμετάλλευση της πιο ανθρώπινης αδυναμίας - η εκμετάλλευση του απελπισμένα παραδομένα, ερωτευμένου Άλλου...» (Από κείμενο της Αθηνάς Παπανικολάου στο artinews.gr, 15.11.2018).

Και μαζί η φωτογραφία από τη συνέντευξη στο περιοδικό ΧΑΟΣ και στον Κώστα Καναβούρη. Τότε που έλεγε πως «Ο άλλος είναι η χαρά μας…».

Και ακόμα:

«Ο Άλλος είναι όλη η Οικουμένη. Ο ελληνικός πολιτισμός από τη φύση του είναι πολιτισμός διαλόγου και οικουμενικός. Ενδιαφέρεται για τον Άλλο στην ολότητά του. Και μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές της πάλης για την αλλαγή του κόσμου. Αυτό είναι το μέλλον μας…».