Καλλιφόρνια: Κατσίκες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

[ ARTI news / Κόσμος / 02.10.23 ]

Για τη σημασία των κατσικών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έγραψε (αν δεν με απατά η μνήμη μου) ο ηπειρώτης Γιάννης Παπαδημητρίου. Στην Ελλάδα οι ιθύνοντες δεν φάνηκε να είδαν σοβαρά την πρότασή του. Αντίθετα με τους ομολόγους τους στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια, που είδαν τις κατσίκες σαν «το νέο όπλο» για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

«Σε όλη την πολιτεία» στην αμερικανική Δύση, οι κατσίκες βόσκουν ελεύθερα, καθαρίζοντας «τις πλαγιές και τις δύσβατες περιοχές», αναφέρει το BBC .

Η CalFire, η υπηρεσία πυρόσβεσης της πολιτείας, έχει επίσης «διανείμει έναν αριθμό επιχορηγήσεων σε πόλεις για τη χρηματοδότηση δοκιμών βοσκής κατσικιών».

Στο Glendale, μια πόλη στην κομητεία του Λος Άντζελες που έχει αξιολογηθεί ως ζώνη «πολύ υψηλού κινδύνου», 300 κατσίκες χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για να καθαρίσουν περίπου «5,6 εκτάρια σε διάστημα δύο εβδομάδων», «εργαζόμενες σκληρά στις κορυφές του όρους Verdugo», αναφέρει το κανάλι.

«Η υποδοχή είναι εξαιρετικά θετική όπου κι αν πάμε », σημειώνει ο Michael Choi, το αφεντικό της Fire Grazers Inc, μιας οικογενειακής επιχείρησης που νοικιάζει κατσίκες σε δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία και ιδιώτες πελάτες. Και η ζήτηση είναι τέτοια που η εταιρεία, που έχει 700 κατσίκες, σκέφτεται να επεκτείνει το κοπάδι της, διευκρινίζει το BBC.