Κίνημα πολιτών για ελεύθερες παραλίες

[ ARTI news / Ελλάδα / 25.07.23 ]

Οι πολίτες αυτοοργανώνονται για να σώσουν τα νησιά τους από τους εμπρηστές, από αυτούς που αφήνουν ελεύθερους τους εμπρηστές να αλωνίζουν, αλλά και από τους μαφιόζους του τουρισμού και τους μπράβους τους που τρομοκρατούν τα δημοτικά συμβούλια (Ρόδος), καθώς και από αυτούς που τους ανέχονται ή τους διευκολύνουν, πολλές φορές με το αζημίωτο.

Παριανοί πολίτες που δημιούργησαν την «Κίνηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες» άπλωσαν πετσέτες και πανό μπροστά από τις παράνομες ξαπλώστρες στη Σάντα Μαρία. Η θρασύτατη απάντηση του ιδιοκτήτη του beach bar ήταν "Ξέρω πως δεν έχω άδεια, ας έρθει η αστυνομία να με πιάσει!". Γνωρίζει καλά ότι η αστυνομία δεν θα πάει να τον «πιάσει» ποτέ. Αλλά το κίνημα των πολιτών δε θα τον αφήσει σε χλωρό κλαρί.

Διαβάζω την ανακοίνωση της ίδρυσης της κίνησης πολιτών Πάρου:

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία "από τα κάτω" συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!»

Οι πολίτες αυτοοργανώνονται διεκδικώντας ό,τι μέχρι χθες θεωρούνταν αυτονόητο, το δικαίωμά μας να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, στη φύση…

*Η φωτογραφία είναι του Στέφανου Μαγκριώτη