Ιταλία: Οι ήρωες Κουβανοί γιατροί

[ ARTI news / Κόσμος / 17.05.20 ]

Τίποτα, ούτε οι θερμοκρασίες ούτε το εμπόδιο της γλώσσας δεν θα τον εκτρέψουν από την αποστολή του: Ο Roberto Arias Hernandez, ένας νεαρός κουβανός γιατρός, είναι μέλος του "στρατού των λευκών μπλουζών" που στάλθηκε από την Αβάνα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας κορονοϊού στη βόρεια Ιταλία.

«Είμαστε απλώς γιατροί, και σήμερα παίζουμε μόνο τον ρόλο μας στην καταπολέμηση της πανδημίας», χαμογελά με σεμνότητα ο Roberto, 28χρονος ασκούμενος, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Crema, στην καρδιά της Λομβαρδίας (βόρεια Ιταλία), επίκεντρο της ασθένειας στην ιταλική χερσόνησο.

Για τον νεαρό επαγγελματία, αυτή είναι η πρώτη αποστολή στο εξωτερικό, μαζί με μια ομάδα πενήντα συμπατριωτών: 36 γιατροί, 15 νοσοκόμες και ένας διοικητικός.

Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια σε μια άλλη θανατηφόρα επιδημία, στη Δυτική Αφρική αυτή τη φορά, τον πυρετό του Έμπολα.

Για την Κούβα, η στρατηγική είναι γνωστή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η χώρα έκανε την υγεία και την εκπαίδευση τους πυλώνες της «σοσιαλιστικής επανάστασης», και οι γιατροί της αποτελούν ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά της στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το νησί έστειλε 593 επαγγελματίες υγείας σε 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όλοι μέλη μιας «ανθρωπιστικής ταξιαρχίας».

Η αποστολή του Ρομπέρτο, ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου, στην πόλη της Κρέμα, που χτυπήθηκε σκληρά από τον ιό.

«Πάντα νιώθουμε φόβο, γιατί ήρθαμε να πολεμήσουμε στο παγκόσμιο επίκεντρο της νόσου», είπε ο νεαρός…  «Τα πήγαμε καλά", ειδικά σε συνεργασία με ευρωπαίους ομολόγους, λέει ο Ρομπέρτο.

"Οι Ιταλοί γιατροί έχουν μια προσωπικότητα κοντά σε αυτήν των Κουβανών. Είναι ζεστοί, πολύ χαμογελαστοί, μας ευχαριστούν που είμαστε εδώ. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που κάνουν αστεία...".

"Και από τεχνικής άποψης, αυστηρά ιατρικά, η συναντίληψη είναι τέλεια", λέει ο γιατρός, ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμη άδεια από την άφιξή του.

Κάθε μέρα ξεκινά με μια επίσκεψη στους ασθενείς, συνοδευόμενος από έναν Ιταλό γιατρό και μια νοσοκόμα. Πάντα ντυμένος από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, σαν κοσμοναύτης, με ένα πλήρες κοστούμι προστασίας της υγείας.

«Είναι το πρωί που νιώθεις λίγο κουρασμένος», παραδέχεται. "Αλλά οι νευρώνες επιστρέφουν γρήγορα στη θέση τους, θυμάσαι γιατί είσαι εδώ…".

Είναι πατέρας ενός 11μηνου μωρού λέει ότι είναι γεμάτος χαρά.

"Το καλωσόρισμα από τον ιταλικό λαό ήταν πολύ ζεστό. Οι άνθρωποι κρεμούσαν πανό στα παράθυρά τους + ευχαριστώ Κούβα, ευχαριστώ Κούβα +", λέει […]

Η Κούβα και οι αποστολές γιατρών έγιναν στόχος της Ουάσιγκτον, η οποία ενίσχυσε το εμπάργκο της - που ισχύει από το 1962 – μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την Αβάνα ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους γιατρούς ως πολιτικούς ακτιβιστές ή πιθανούς κατασκόπους…(σ.σ. αυτά έλεγε και ο Μπολσονάρου στην προεκλογική του εκστρατεία στη Βραζιλία αλλά μετά ζήτησε να επιστρέψουν!).

"Οι κουβανοί γιατροί δεν ήρθαν ποτέ για οικονομικούς λόγους", δήλωσε ο Ρομπέρτο. "Ερχόμαστε να βοηθήσουμε χωρίς να ζητήσουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Αλλά αν αυτό μετατρέπεται σε βοήθεια σε είδος ή οικονομική (στην Κούβα) ως αντάλλαγμα, είναι προφανώς εκτιμώμενο", παραδέχεται.

«Πολλοί από εμάς δεν είμαστε πιστοί, αλλά το να έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Πάπα Φραγκίσκο θα ήταν υπέροχο», παραδέχεται ο Ρόμπερτο, ενώ ο Ποντίφηκας έχει επαινέσει τους κουβανούς γιατρούς, τους «ήρωες» που ήρθαν από το νησί της Καραϊβικής για να βοηθήσουν τους Ιταλούς.

https://www.courrierinternational.com/depeche/en-lombardie-le-combat-des-blouses-blanches-cubaines-contre-lepidemie.afp.com.20200517.doc.1rp52d.xml