Θα είναι ο Τραμπ δικτάτορας;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 23.01.24 ]

Η πρώην βουλευτής του GOP Liz Cheney αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ στα απομνημονεύματά της τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο που κατοίκησε ποτέ στο Οβάλ Γραφείο». Ο νεοσυντηρητικός αναλυτής Ρόμπερτ Κέιγκαν έγραψε ένα εκτενές άρθρο στην Washington Post υποστηρίζοντας ότι μια δικτατορία Τραμπ είναι «ολοένα και πιο αναπόφευκτη». Το The Atlantic δημοσίευσε ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στην τρομερή προοπτική για την πιθανή δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. 

Η ρητορική του ίδιου του Τραμπ έχει τροφοδοτήσει αυτήν την αφήγηση, καθώς, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τους πολιτικούς αντιπάλους του ως «παράσιτα» που πρέπει να εξοντωθούν, ενώ πρότεινε να πυροβολούνται οι κλέφτες και ότι οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

«Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμούμε την απειλή που αποτελεί ο Τραμπ για τη δημοκρατία, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην την υποτιμάμε», λέει ο Stephen Vladeck, καθηγητής στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Economist δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο το 2024», επικεντρωμένο σε μεγάλο βαθμό στην πιθανή επίδρασή του στα παγκόσμια γεγονότα.  

Στα τέλη Νοεμβρίου, το άρθρο του Κέηγκαν στην Post – με τίτλο «Μια δικτατορία Τραμπ είναι όλο και πιο αναπόφευκτη. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε» – είχε τρομακτική επίδραση σε πολλούς Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. 

Το επιστέγασμα όλων αυτών των δημοσιευμάτων αποτέλεσε το ειδικό τεύχος του The Atlantic με τίτλο «Αν νικήσει ο Τραμπ». 

Η ιδέα της «εκπαιδευτικής ατζέντας» του Τραμπ και η σύσταση «οργάνου πιστοποίησης» των «πατριωτικών αξιών» των εκπαιδευτικών (θυμίζουν τα δικά μας πιστοποιητικά φρονημάτων), προκάλεσε σοκ.

Το ίδιο ισχύει για την πρόθεση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εκδικηθεί τους εχθρούς του και τους εχθρούς των υποστηρικτών του, όπως εκείνων που έχουν διωχθεί για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια ότι εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, σκοπεύει να διορίσει έναν «πραγματικό ειδικό εισαγγελέα» για να καταδιώξει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την οικογένειά του. 

Μια άλλη θέση του Τραμπ που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ είναι η πιθανή εκτεταμένη χρήση ένστολων στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή του νόμου στο εσωτερικό της χώρας. Στην Αϊόβα πέρυσι, ο Τραμπ είπε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό σε Δημοκρατικές πολιτείες και πόλεις όταν ήταν στην εξουσία, αλλά ότι αυτό δεν θα συμβεί σε δεύτερη θητεία. «Την επόμενη φορά, δεν περιμένω», είπε, υπονοώντας ότι μπορεί να στείλει στρατεύματα παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών.

Μια άλλη εξαγγελία Τραμπ είναι το σχέδιο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και αντικατάστασή τους με γνωστούς υποστηρικτές του Τραμπ σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί το υποτιθέμενο «βαθύ κράτος» των φιλελεύθερων υπηρεσιών. Ο παρουσιαστής του podcast Steve Bannon και άλλοι πρώην βοηθοί του Τραμπ έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι το βαθύ κράτος εργάστηκε ενάντια στην πολιτική του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του. «Το μόνο πράγμα που μάθαμε στην κυβέρνηση Τραμπ ήταν ότι πρέπει να βάλουμε τους πατριώτες της Αμερικής παντού, από πάνω μέχρι κάτω», είπε πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας επί Τραμπ, στο podcast «War Room» του Bannon.*

Η ονομασία «Δωμάτιο Πολέμου» του podacast του ακροδεξιού Μπάνον, δείχνει τι πρόκειται να συμβεί στις ΗΠΑ σε μια δεύτερη προεδρική θητεία του Ντ. Τραμπ.

Αλλά ποιος στρέφεται εναντίον του Τραμπ σήμερα, αποκαλώντας τον δικτάτορα; Τα συστημικά μίντια όπως η Ουάσινγκτον Ποστ, οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Εκονομιστ κ.ά.. Μόνο που οι επιθέσεις αυτές ενισχύουν τον δήθεν αντισυστημισμό του Τραμπ.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία για το εσωτερικό, γιατί στο εξωτερικό η πολιτική των ΗΠΑ παραμένει η ίδια όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε την επιδίωξη του Τραμπ από την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο να διαδώσει μέσω του Μπάνον τις θέσεις της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο…

*https://www.csmonitor.com/USA/Politics/2024/0104/Talk-of-a-Trump-dictatorship-What-s-behind-the-fears